EU-commissaris pleit voor verstandig idee: wil 500 miljard euro investeren in kerncentrales

Nu het hek van de dam is wat betreft kernenergie blijken er ook verstandige en realistische mensen in de Europese Commissie te zitten. Eurocommissaris Thierry Breton pleit namelijk voor flinke investeringen in de nieuwe generatie van kerncentrales. Het is volgens Breton een essentiële stap om te investeren in gas- en kerncentrales om ook het bedrijfsleven te overtuigen. 

Klimaatdrammers en milieuclubs lijken nog steeds niet hersteld te zijn van het ‘omstreden EU-plan‘. Plotsklaps, na maandenlang achterkamertjespolitiek van de Fransen en Duitsers, is besloten om kern- en gasenergie als groen te bestempelen. De jarenlange Groene Lobby van de klimaatdrammers heeft dus niet kunnen voorkomen dat kernenergie taboe verklaard wordt. Tot overmaat van ramp pleit een EU-Commissaris nu ook al voor een forste investering in kernenergie. Volgens Thierry Breton is kernenergie enorm belangrijk om naar een duurzame toekomst te streven.

In een interview met Le Journals du Dimanche stelt hij voor om 500 miljard euro in een tijdbestek van 30 jaar te investeren in de nieuwe generatie van kerncentrales. Volgens Breton is kernenergie onmisbaar in het doel om klimaatneutraal te worden:

‘Om CO2-neutraliteit te bereiken, is het echt nodig om een ​​versnelling hoger te schakelen in de productie van koolstofvrije elektriciteit in Europa, wetende dat de vraag naar elektriciteit zelf over dertig jaar zal verdubbelen! Dit impliceert aanzienlijke investeringen om de productiecapaciteit van koolstof -vrije energieën: nucleaire en hernieuwbare energie’

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dat hoge EU-functionarissen nu vrijuit pleiten voor kernenergie is een positieve ontwikkeling. De EU, en haar lidstaten, moeten hoe dan ook richting een klimaatneutrale samenleving toewerken. Maar in plaats van dat landen nu moeten investeren in biomassa, windenergie of zonne-energie is de optie voor gas of atoomenergie nu ook acceptabel. En dat maakt het plan toch ineens een stuk realistischer. Kernenergie was altijd al de toekomst en dat ziet men nu ook, dankzij een effectieve Franse lobby, in.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Gregorius van Dubbeldam

  Ik vermoed dat dit idee niet in de laatste plaats in ingegeven door gek-politieke motieven: Putin moet duidelijk gemaakt worden dat zijn troefkaart van de gaspijpleiding aan kracht begint te verliezen.

  Kernenergie is voor de klimaatproblematiek een goed idee maar voorlopig wel akelig duur in vergelijking met wind- en zonne-energie. Ik betwijfel of er veel van terecht kan komen.

  1. leukeditter

   donderstraal toch op man met je wind en zonnerotzooi,,, helpt misschien voor 2% wereldwijd..dus kerncentrales bouwen zoveel mogelijk

   1. Gregorius van Dubbeldam

    change.inc/energie/kernenergie-goedkoper-dit-rapport-maakt-gehakt-van-eerdere-conclusies-34753

    1. Fax uit Darmstad

     Engbek,

     Activistisch broddelwerk van linkse deugkneuzen.

  2. Baco

   Pipo is niet voor schone energie maar voor een verdienmodel middels wind en zonne-energie, die overigens geen rendement hebben..

  3. Fax uit Darmstad

   geopolitieke

 2. Monty

  ”Eurocommissaris Thierry Breton pleit namelijk voor flinke investeringen in de nieuwe generatie van kerncentrales.”

  Lekker belangrijk, NEXIT we bouwen onze eigen kerncentrales wel.

 3. tim p

  er is geen klimaatproblematiek maar kerncentrales helpt wel om energieonafhankelijk te zijn en de vraag op te vangen

  zou leuk zijn als men ook investeert in thoriumreactors

  1. Krasvast

   “er is geen klimaatproblematiek”

   Inderdaad! Bovendien is het onvoorstelbaar dat er arroganten rondlopen die denken dat ze de thermostaatknop van de aarde naar believen kunnen bij stellen door astronomische bedragen aan belastingen te heffen zodat de gemiddelde burger niet meer normaal warm kan blijven. Let op: het gaat niet om de prijs van energie van om de heffing van (klimaat) belasting!

   1. Heineken

    👍👍👍👍👍

  2. Gregorius van Dubbeldam

   “er is geen klimaatproblematiek”

   Ik verzin het niet!

   1. Fax uit Darmstad

    Engbek,

    Welke problemen zijn er dan?

   2. leukeditter

    ja noem de problemen es op ouwe gek

 4. king

  alleen compleet doorgeslagen gekkies geloven in windmolens en zonnen energie
  kerncentrales ze hadden er al moeten staan

  1. Krasvast

   @King: Windmolens zijn subsidiemolens en hetzelfde geldt voor zonne-energie. In een vraag gestuurde economie heb je (bijna) niets aan turbines die draaien terwijl je het niet nodig hebt en juist niet draaien als je het wel nodig hebt. Bovendien leveren aan die palen en ‘zonneweiden’ nauwelijks rendement vergeleken met een kolen- of gascentrale.

   Daarom is kernenergie de enige juiste, en vooral duurzame, energie-optie.

  2. Gregorius van Dubbeldam

   In dat geval zij. de meerderheid van de Nederlanders doorgeslagen gekkies.

 5. Uwehetgeweten

  Tot de eerste catastrofe en dan moet heel Nederland maar verhuizen.

  1. Krasvast

   @Uwe: Uitzonderingen komen in het nieuws, anders was er geen nieuws. Hoeveel catastrofes zijn er de afgelopen vijftig jaar geweest, los van de huidige, georkestreerde neppandemie?

  2. dumbfarmer

   Half afrika is leeg gelopen en zit hier in de bijstand.. dus ik weet wel waar ik dan een doorzon woning voor verdomd weinig geld neer kan zetten 😉

 6. Uwehetgeweten

  1 is genoeg

 7. Xenon

  Ja prima idee.
  En het kan goedkoop.
  Gewoon 10 RBMK-1000 reactoren neerzetten.
  Die zijn heel stabiel.

 8. dumbfarmer

  Verbazend… gaan we echt ontdekken dat er een halve hersencel rondloopt in die regionen??????

 9. werkloze generaal

  Frankrijk haalt 75% van zijn energiebehoefte uit kernenergie , Duitsland heeft tientallen miljarden geinvesteerd in gascentrales. Geen wonder dat de Europese sukkeltjes overstag gaan en deze energie als 100% groen moeten bestempelen.

 10. king

  Gregorius van dubbeldam , het is de minderheid ze willen je laten geloven met onze corrupte media dat het de meerderheid is maar onze media Is zo corrupt die schrijven wat vadertje staat ze voorschrijft anders is hun kas leeg , het zijn angstige rakkertjes geen journalisten meer maar activisten

 11. Re-al

  Kernenergie is nu al het beste,
  en DE oplossing voor de toekomst.
  Ook : small modular reactors; en thorium m.s.r.
  Zeer efficient, betrouwbaar, schoon; dus duurzaam.

  Een modern land, kan totaal niet draaien op
  weinig opleverende wind- en zonne-experimenten.

  1. september

   Voor de toekomst want het duurt 10 jaar voordat er een nieuwe kerncentrale is.En zonne energie is alleen geschikt voor landen waar de zon de meeste uren per jaar schijnt ,zoals in de tropen.