shutterstock 1039146241

Partijgenoten willen Boris Johnson lozen: feestjes tijdens coronalockdown maken zijn positie wankel

Politiekjan 19 2022, 16:00
De Britse premier Boris Johnson verliest steeds meer steun in eigen land. Nu er steeds meer informatie bekend wordt over de 'partygate' - tijdens de Britse lockdown hielden Johnson en zijn team regelmatig feestjes - verliest hij ook rap steun van zijn eigen partijgenoten. Zijn positie als premier lijkt onhoudbaar te worden.
De storm rondom Boris Johnson en zijn team is alles behalve gaan liggen, zelfs partijgenoten keren zich nu tegen hun premier. Een groep Conservatieve parlementariërs zou hem namelijk zo snel mogelijk willen lozen, dat meldt RTL Nieuws.
Johnson en zijn team liggen onder vuur vanwege de zogeheten partygate. Tijdens de lockdowns in het land hielden de premier en zijn medewerkers diverse feestjes en borrels. Terwijl het hele land nauwelijks het huis niet uit mocht, namen Johnson en de zijne het niet zo nauw met de regels. Er loopt nu een onderzoek naar dit schandaal, maar ongeduldige partijgenoten willen hem het liefst nu al wippen.
Zij vinden dat hoe dan ook de positie van hun premier onhoudbaar is geworden. Alleen is het nog maar de vraag of de grootte van de groep parlementariërs genoeg is om Johnson weg te sturen. Van de 360 Conservatieve afgevaardigden moeten er 54 een verzoek indienen voor een stemming. De teller staat nu op 35.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Of de stemming er wel of niet komt het is tekenend voor de positie van de Britse premier. De oppositie ziet hem sowieso liever vandaag dan morgen vertrekken, maar hij geniet nu ook niet meer de voltallige steun van zijn partij. Daarnaast is hij natuurlijk zijn geloofwaardigheid kwijt. Terwijl hij het land meerdere keren had opgezadeld met een lockdown, had hij zelf lak aan de zelfbedachte regels. Deze vertrouwenscrisis kan ook toekomstige problemen veroorzaken, want wie gaat er in de toekomst nog luisteren naar Johnson die nieuwe coronamaatregelen invoert?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten