shutterstock 1046584516

ACM gaat prijsstijgingen door energiebedrijven onderzoeken, boetes dreigen

Binnenlandsep 29 2022, 13:45
Wat minister Rob Jetten van klimaat en energie nalaat gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wel doen. De ACM gaat onderzoek doen of de energiebedrijven de wettelijke termijn van dertig dagen hebben gehanteerd voor het inlichten van klanten dat de energieprijs ging stijgen. Indien dit niet is gebeurd dan volgen er boetes
De ACM heeft dinsdag een brief heeft gestuurd naar de energiebedrijven. Daarin wordt aangegeven dat de bedrijven verplicht zijn klanten minimaal dertig dagen van te voren te informeren over een tariefsverhoging. De autoriteit heeft de energieleveranciers opgeroepen de tarieven niet te verhogen per 1 oktober. „Doen de energiebedrijven dat wel, dan hebben ze de wet overtreden”, geeft de woordvoerder aan de Telegraaf. Er kunnen dan boetes worden uitgedeeld aan de energieleveranciers.
Eneco en Greenchoice maakten gisteren bekend de tariefverhoging vanaf zaterdag gewoon door te voeren. Die energiebedrijven lichtten hun klanten in binnen de termijn van dertig dagen. Branchevereniging Energie-Nederland gaf al aan niets te begrijpen van de ophef over de interpretatie van de regels door de ACM. De vereniging herkent zich niet in het verhaal dat er regels zijn overtreden.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Essent zwicht
De eerste energieleverancier is gezwicht voor de ACM. Essent zwicht voor de druk van de ACM en een vloedgolf aan bezwaarschriften van boze klanten en stelt de prijsverhoging die zaterdag in zou gaan uit tot 7 november. Ook Vattenfall komt naar verluidt vanmiddag met uitstel. Dreigen met boetes helpt. We kunnen dus constateren dat de energieleveranciers de ACM wel serieus nemen maar de waarschuwende woorden van minister Rob Jetten (D66) met een korreltje zout nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten