robjetten

Eneco spuugt op Rob Jetten (D66): prijsstijging energie gaat lekker door

Politieksep 28 2022, 14:43
Minister van Energie en D66-marionet Rob Jetten heeft gisteren gezegd dat energiemaatschappijen zich moeten houden aan een 'termijn van 30 dagen' als ze de prijzen willen wijzigen. Dat geldt dus ook voor de wijziging van 1 oktober. Daar heeft Eneco lak aan.
Het gebeurt niet zo vaak dat Rob Jetten een harde mening verkondigt. Meneer heeft namelijk geen harde meningen, behalve dan dat hij Sigrid Kaag geweldig vindt en haar mening deelt.
Maar gisteren liet hij opeens weten dat energiemaatschappijen niet zomaar even prijsstijgingen kunnen invoeren. Die moeten een termijn van 30 dagen respecteren. Punt. Klojos.
En dat is wat ... opmerkelijk. Want Eneco, Greenchoice en Essent lieten vorige week weten dat ze de prijzen van 1 oktober omhoog gooien. En flink ook. Het gaat over een verdubbeling van de gasprijs, terwijl de stroomprijs met 2,5 keer omhoog gaat. Dat is nog eens een stijging.
Maar volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt mag dat helemaal niet zomaar. Er is een opzegtermijn van 30 dagen voor de beëindiging van contracten... en prijswijzigingen moeten dezelfde termijn in acht nemen. "Ik verwacht van alle energiebedrijven dat ze dat per direct en met terugwerkende kracht doen," zei Jetten daar gisteren over.
Maar Eneco heeft daar helemaal geen trek in. Dat bedrijf voert de nieuwe prijzen wel degelijk per 1 oktober in. Vinden klanten dat niet plezant? Nou, dan staat het ze vrij om te vertrekken - naar een ander bedrijf dat óók nieuwe en dus extreem hoge prijzen hanteert. Volgens Eneco interpreteren de toezichthouder én Jetten de wet helemaal verkeerd. Ze mogen dit wel degelijk doen, vindt Eneco zelf. Dat klanten daardoor in de problemen komen is het bedrijf om het even. "De tarieven moeten klanten zelf beoordelen," zeggen de stukken verdriet die het daar voor het zeggen hebben.

Jetten gaat af

Zaterdag opperde Kaag dat Jetten misschien maar op een "luistertoer" moet om te "ontdekken" wat mensen vinden. En wat ze nodig hebben. De Telegraaf sprak met politici daarover, en ze leken het allemaal hilarisch te vinden - allemaal inclusief Jetten zelf.
Caroline van der Plas (BBB) zei daar terecht over dat het feit dat ze dit mogelijk willen organiseren bewijst dat D66'ers geen idee hebben wat er in de samenleving speelt. Dat moeten ze al weten. Dat je daar een reis voor nodig hebt is belachelijk.
"Dat doe ik ook tijdens een hele hoop werkbezoeken," zei Jetten zelf. Die ging verder door te stellen dat hij altijd heel veel mensen erbij wil betrekken. En, zei hij, hij heeft dat ook meteen goed uitgelegd aan Kaag. Maar hij was niet geïrriteerd. Oh nee. "We kunnen best wat hebben van elkaar, gelukkig," zei het jongetje dat zich minister mag noemen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit is natuurlijk gewoon één grote afgang van Jetten. Voor één keer in zijn leven staat hij een keer op, en spreekt hij zich duidelijk uit, en dan zegt Eneco feitelijk tegen hem dat ze lak hebben aan hem en zijn irrelevante mening, en dat ze lekker doen wat ze willen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten