shutterstock 1573427446

Het salaris van de koning Willem-Alexander stijgt door inflatiecorrectie

Politieksep 29 2022, 12:30
Naast koning Willem-Alexander zien ook koningin Maxima en prinses Amalia hun salaris stijgen door de inflatiecorrectie. De koninklijke familie ziet hun salaris met tienduizenden euro's toenemen. Dit geeft natuurlijk veel scheve gezichten omdat veel Nederlanders hun besteedbare inkomen juist zien afnemen.
"Het is pijnlijk dat Nederlanders moeite hebben om hun rekeningen te betalen", zei koning Willem-Alexander tijdens de troonrede op Prinsjesdag. Dit is een hard gelag als Nederlanders nu lezen dat de koninklijke familie tienduizenden euro's meer gaan verdienen. De koning gaat er 2,8 procent op vooruit. Ook zijn koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen compensatie voor de hoge inflatie. De koninklijke familie krijgt gezamenlijk ruim 50 miljoen euro. Vorig jaar ging het nog om 48,2 miljoen euro.
Dit gaat de populariteit van de koning niet helpen. Het laat zien dat de koning en zijn familie in een gouden kooi leeft. Het geeft aan dat de Oranjes er geen besef van hebben wat de noden zijn onder bevolking. Veel Nederlanders vinden dat de koninklijke familie op te grote voet leeft. Het kan wel een onsje minder in een tijd van crises. Naar aanleiding van deze inflatiecorrectie vroeg nu.nl aan de Rijksvoorlichtingsdienst of de koning hiervan zal afzien.
De samenstelling en ontwikkeling van de uitkering voor de koninklijke familie worden grondwettelijk bepaald door het parlement. Het inkomen dat de familie krijgt, staat vast. Het weigeren ervan druist tegen de wet in en is dus verboden. Het geld voor een deel terugstorten is wel een optie. Dat doet de koning niet, liet de Rijksvoorlichtingsdienst aan nu.nl weten.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is een gemiste kans van de koninklijke familie dat zij deze inflatiecorrectie niet terugstorten. Hier had de koning veel sympathie kunnen terugwinnen. De onvrede over het functioneren van het koningshuis zal hier alleen maar door toenemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten