shutterstock 2067991172

Bemoeizuchtige artsen: 'Sigaretten moeten nú verbannen worden uit de supermarkt!'

Binnenlandsep 23 2022, 11:36
Artsen zijn een petitie begonnen om de verkoop van sigaretten in de gewone supermarkt te verbieden. Per direct. Want het komende verbod, dat ingaat op 1 januari 2024, vinden zij veel te lang. Er moet nú iets gebeuren. En snel. Om de kinderen te beschermen.
Als je de vrijheid van mensen wilt beperken is er één schitterende wijze om dat te doen: het over de volksgezondheid schuiven. En als je dat dan combineert met "de kinderen!" nou, dan heb je echt een winnend argument.
Dat is precies wat een groep artsen nu doet. Zij willen dat de verkoop van sigaretten in supermarkten onmiddellijk aan banden wordt gelegd.
"Wij worden in het ziekenhuis dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen van roken," aldus internist Robin Peeters. "Je ziet ook dat alle doelstellingen om er voor te zorgen dat jongeren niet gaan roken niet gehaald worden. De rookvrije generatie creëren: dat lukt gewoon niet op dit moment."
Jeetje. Een "rookvrije generatie." Wat een geweldig doel. Want sigaretten - ik heb zelf 13 jaar twee pakjes per dag gerookt - zijn erg verslavend én slecht voor je. Je wordt letterlijk een slaaf. En ondertussen vernietig je je gezondheid.
Niet best.
Maar toch. Toch steekt het wat deze artsen willen. Want er is ook nog zoiets als vrijheid. Ja, roken is slecht voor je. Ja, roken is verslavend. Maar het is het recht van mensen om ongezond gedrag te vertonen. En, ja, het is ook het recht van 'jongeren' om te rebelleren, en dus om bewust gedrag te vertonen dat, nou ja, niet heel goed is voor ze.
Sterker nog, zo ben ik zelf begonnen met roken. En weet je wat nou zo apart is? Van het stoppen met rokken heb ik heel veel geleerd. Terugkijkend had ik dat voor geen goud willen missen. Deze 'artsen' hadden mij daar tegen beschermd, als het aan hun had gelegen. Maar het was een levenservaring waar ik heel veel aan heb gehad, eigenlijk; een verslaving overwinnen is geen sinecure. Het maakt je slimmer én sterker.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dus ja, het is heel leuk om mensen te beschermen en gezond te houden/krijgen/maken. Maar het is nóg belangrijker om mensen in staat te stellen te groeien, zich te ontwikkelen, en hun eigen levenspad te kiezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten