carnival g4d69d3c70 1920

Brabants Dagblad onnodig op zoek naar racisme tijdens carnaval: Nuchterheid in Brabant overheerst

Binnenlandfeb 22 2023, 14:00
Je kon er natuurlijk op wachten maar ook dit jaar zijn er weer “racistische” carnavalsoutfits gespot. Het leek een rustige Carnaval te worden zonder verder al te veel ophef. Dat vonden ze bij het Brabants Dagblad schijnbaar toch een beetje jammer want de Brabantse krant ging naarstig op zoek naar racistische voorbeelden.
Ondanks dat het tijdens carnaval gebruikelijk is om met alles en iedereen de spot te drijven is het toch jammer dat nota bene een Brabantse krant zélf opzoek gaat naar racisme tijdens carnaval. Gelukkig zijn er genoeg verenigingen die daar compleet lak aan hebben en met de meest hilarische outfits op de proppen komen.
Zo ook ‘de Dagschotels’, een carnavalsgroep uit Casteren, zij gingen namelijk verkleed als traditionele Antilliaanse dames met bruine schmink, afro pruiken en Antilliaanse gewaden. Ondanks het feit dat een bepaalde groep mensen dit als racistisch zien, wordt de carnavalshumor in Casteren goed gewaardeerd. De organisatie zag geen belemmeringen voor hun deelname aan de optocht.
Het Brabants Dagblad ging langs bij carnavalswinkel 'De Houtse Bazaar' waar ze zwarte schmink en zwartepietenpakken verkopen,  eigenaar Bart Moons verteld aan het Brabants Dagblad dat hij deze producten bijna niet verkoopt en dat de mensen vrij moeten zijn in hun keuze van wat ze willen dragen. Hij merkt op dat er wat betreft smaak en wansmaak weinig grenzen zijn. Zo heeft hij in het verleden maskers van Osama Bin Laden en de president van Amerika verkocht.
Er is een toenemende trend van 'woke' denken waarbij mensen gevoeliger worden voor bepaalde stereotypen. Dit is duidelijk terug te zien in de Zwarte Piet discussie van de afgelopen jaren. Hoewel sommigen vinden dat mensen tijdens carnaval met alles en iedereen de draak moeten kunnen steken, zijn anderen van mening dat dit kwetsend kan zijn.
Al met al is het vooral weer zoeken naar ophef die er niet is, de nuchterheid in Brabant heerst gelukkig nog volop tijdens de carnavalsdagen en het Brabants Dagblad heeft er duidelijk moeite mee gehad om er überhaupt een degelijk item van te maken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten