CBS Heerlen

Een op de drie vrouwen niet economisch zelfstandig: "vrouwen moeten vooral voor het gezin zorgen"

Binnenlandnov 29 2022, 15:00
Een op de drie vrouwen is nog steeds niet economisch zelfstandig. Zo meldt de telegraaf vandaag. Het zou gaan om een groep van ruim 1,6 miljoen vrouwen. Dat zou betekenen dat een op de drie vrouwen in Nederland niet minimaal het bijstandsniveau van zo’n €1080 euro netto per maand verdient. Bij de mannen gaat het beter, namelijk: een op de vijf.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat dat weten via het tweejaarlijkse Emancipatiemonitor. Daaruit blijkt ook dat vrouwen gemiddeld minder uren maken dan mannen. In 2021 lag het gemiddelde bij vrouwen op 29,2 uur per week en bij mannen lag dat aantal op 39,4 uur per week. Nederland is daarmee nog steeds koning(in) deeltijd.
Een van de oorzaken hiervoor is volgens CBS sociologe Tanja Traag dat vrouwen in een spagaat zitten tussen werk en privé. Zo is volgens Traag de publieke opinie vooral zo dat vrouwen vooral voor het gezin moeten zorgen. Dit zie je volgens Traag terug in de cijfers wanneer vrouwen moeder worden zij ook minder gaan werken. Tot wel 45%. Bij mannen wordt de werkweek zelden aangepast. Traag vindt het vreemd dat de mannen niet minder gaan werken terwijl de wens bij veel jonge ouders is om de zorg voor het kind het liefst gelijk te willen verdelen.
Maar met de hoge inflatie en de onbetaalbare huizenprijzen is het onmogelijk voor (jonge) gezinnen om minder te gaan werken. Voor een gemiddelde starterswoning red je het ook al niet op een salaris. Vrouwen moeten überhaupt meer gaan werken om nog na te kunnen denken over het stichten van een gezin. De tijden waarbij alleen de man de kostwinner was is al lang niet meer van deze tijd, iets wat ook voorlopig niet gaat veranderen. Het aantal uur dat vrouwen per week werken zal met de huidige economische trend dan ook alleen maar verder toenemen waardoor het zelfstandig opvoeden van kinderen steeds lastiger wordt voor jonge ouders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten