shutterstock 1827086795

Energiebedrijven zien in zonnepaneelbezitters de nieuwe melkkoe: ACM grijpt in

Binnenlandfeb 16 , 9:30
In een zoveelste vertoning van graaicultuur binnen de energiemarkt, hebben energiebedrijven een nieuwe melkkoe gevonden: de eigenaren van zonnepanelen. Deze hardwerkende burgers, die denken te investeren in een groenere toekomst, worden nu door dezelfde energiebedrijven die hen zouden moeten belonen, fors uitgemolken. Het is een schande dat in een tijd waarin duurzaamheid hoger op de agenda dan ooit staat, deze bedrijven hun ware gezicht tonen: dat van onverzadigbare winstjagers.
Uit een recente analyse door vergelijkingssite Keuze.nl blijkt dat bedrijven als VandeBron en Budgetenergie honderden euro’s meer in rekening brengen bij zonnepaneelbezitters dan strikt noodzakelijk is om de kosten van de salderingsregeling te dekken. Waar het inkopen van de stroom om deze later weer te leveren de energiebedrijven slechts 178 euro kost, worden zonnepaneelbezitters met terugleverkosten van respectievelijk 348 en 360 euro geconfronteerd. Het is een regelrechte afzetterij, een staaltje van exploitatie waar zelfs de meest geharde kapitalist rode oren van zou krijgen.
Dit schimmige beleid van de energiebedrijven onderstreept wederom de noodzaak van strikt toezicht en regulering binnen de energiemarkt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gelukkig lucht gekregen van deze praktijken en is een onderzoek gestart. Het is te hopen dat dit onderzoek niet alleen leidt tot het aan de kaak stellen van deze onethische tarieven, maar ook tot concrete stappen om de consument te beschermen tegen dit soort uitbuiting.
De ironie wil dat juist de mensen die bijdragen aan de verduurzaming van onze energievoorziening, gestraft worden door de energiereuzen. Terwijl deze bedrijven zich in hun marketing graag voordoen als voorvechters van groene energie, blijkt uit hun daden een heel ander verhaal. Het is een klassiek geval van doen wat ik zeg, niet wat ik doe.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Laat dit een wake-upcall zijn voor zowel consumenten als beleidsmakers. Het is hoog tijd dat we ons realiseren dat de energietransitie niet alleen gaat over het opwekken van duurzame energie, maar ook over eerlijke, transparante en ethische bedrijfsvoering. De energiemarkt moet in dienst staan van de burger en de planeet, niet van de winstmarges van enkele grote spelers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten