aderklaa gasstation

Energiecrisis? Welke crisis? Winsten van energieverslindende sectoren schieten omhoog!

Economiefeb 05 , 15:00
Terwijl de gewone Nederlander kreunt onder de torenhoge energierekeningen, lijkt het erop dat bepaalde sectoren van de economie een manier hebben gevonden om niet alleen de crisis te overleven, maar er zelfs florerend uit te komen. Een recente analyse van het CBS onthult dat ondanks de astronomische energieprijzen, de winstquote van drie van de vier meest energie-intensieve bedrijfstakken in 2022 aanzienlijk is gestegen ten opzichte van 2019. De chemische industrie, de horeca en de vervoerssector lachen allemaal de weg naar de bank, terwijl de gewone burger zich blauw betaalt aan energiekosten.
Wat is hier aan de hand? Is dit het bewijs van de ongekende veerkracht van deze sectoren, of een teken van een dieper liggend probleem waarbij de rijken rijker worden ten koste van de rest? Terwijl de landbouwsector, de ruggengraat van onze voedselvoorziening, net als de gehele economie, een afname in winstquote ziet, schieten de winsten in andere sectoren omhoog. Hoe is dit rechtvaardig in een tijd waarin elke burger de broekriem moet aanhalen?
De chemische industrie, met energielasten die maar liefst 77 procent van de toegevoegde waarde uitmaken, en de vervoerssector, sterk afhankelijk van aardolieproducten, hebben hun gestegen kosten blijkbaar moeiteloos doorberekend aan de klant. En de horeca? Die heeft de storm overleefd door efficiënter te opereren en de hogere kosten door te schuiven naar de consument. Het resultaat: hogere winsten, terwijl de gemiddelde Nederlander zich afvraagt hoe hij zijn huis warm houdt deze winter.
Dit nieuws is een bittere pil in een tijd waarin solidariteit en gedeelde lasten meer dan ooit nodig zijn. Het toont aan dat binnen ons economisch systeem, zelfs in de meest uitdagende tijden, de grote spelers manieren vinden om niet alleen te overleven, maar te gedijen. De vraag die we ons moeten stellen is: voor wie is deze economie echt?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dat walgelijke kartel en de walgelijke kartelspelletjes. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons het wanstaltige kartel en karteldieren als Omtzigt elke dag weer te bestrijden.
De energiecrisis heeft wederom aangetoond dat er een kloof is tussen de elite en de gewone man. Terwijl de politiek praat over 'samen de lasten dragen', zien we dat in de praktijk de grote jongens zich prima redden, en de rekening bij Jan Modaal wordt neergelegd. Het is tijd dat we kritisch gaan kijken naar hoe deze winsten worden gemaakt en wie er echt profiteert van de huidige economische structuur. Het is tijd voor een eerlijker systeem, waarbij de pijn van crises echt gedeeld wordt en niet alleen de winsten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten