empty classroom 2020

Energietransitie fiasco: Duurzaam schoolgebouw zonder stroom, hallo diesel!

Binnenlandfeb 29 , 14:00
In de saga van Nederlandse beleidsblunders presenteert De Dagelijkse Standaard u vandaag een verhaal dat zo absurd is, dat het bijna niet te geloven valt. In Veldhoven opent binnenkort een splinternieuw, 'duurzaam' schoolgebouw, maar - houd je vast - het kan niet worden aangesloten op het stroomnet. De reden? Het net zit vol. De oplossing? Zonnepanelen en een dieselaggregaat. Ja, u leest het goed: een dieselaggregaat voor een duurzame school. Als dit geen metafoor is voor de totale mislukking van de Nederlandse energietransitie, dan weten we het ook niet meer.
"We weten al drie jaar dat we een nieuwe school krijgen, maar pas in 2028 worden we aangesloten op het stroomnet," vertelt een betrokkene van de basisschool De Zilverackers. Tot die tijd wordt de groene façade van deze 'duurzame' onderwijsinstelling dus ondersteund door de rokende uitlaat van een dieselgenerator. Dit scenario zou hilarisch zijn als het niet zo triest was.
Zelfs het Jeugdjournaal ging er met verbazing kijken. En, oh ironie, laat de NOS kinderen uitleggen dat een aggregaat op diesel slecht is voor het milieu. Dit riekt naar staatspropaganda van de bovenste plank. Want laten we eerlijk zijn: geen kind komt uit zichzelf met zo'n geconcludeerde milieu-analyse. Dit is het gevolg van een beleid dat zo gefixeerd is op 'duurzaamheid', dat het de logica ver voorbij is geschoten.
Dit fiasco is symptomatisch voor de grotere problematiek rond de energietransitie in Nederland. Een beleid dat meer gericht lijkt te zijn op het afvinken van groene doelstellingen dan op het realiseren van praktische, werkbare oplossingen. De overheid duwt ons land met oogkleppen op richting een 'duurzame' toekomst, zonder rekening te houden met de capaciteit van ons energienet of de consequenties van hun beslissingen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
Het resultaat? Een 'duurzaam' schoolgebouw dat draait op diesel. Als dit de toekomst is van de Nederlandse energietransitie, dan houden we ons hart vast. Het is tijd voor een realiteitscheck, weg van de groene dromen en terug naar praktische, realistische energieoplossingen. Want zoals Veldhoven bewijst: de huidige koers is niet alleen onhoudbaar, het is ronduit lachwekkend. En de enige die niet lacht, is het milieu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten