shutterstock 1252481464

Energietransitie: Groene hel dat starters de das om doet

Economiefeb 15, 10:00
Het sprookje van de energietransitie heeft een duister hoofdstuk voor Nederlandse starters. In een markt waar de droom van een eigen huis steeds meer een illusie lijkt, gooit de obsessie met groene energielabels zout in de open wonde van de jonge huizenzoeker. Uit berekeningen van De Hypotheker blijkt de harde realiteit: de groene droom is een nachtmerrie voor starters.
Met de verhoging van de NHG-grens en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting leek er licht aan het einde van de tunnel. Maar de koppeling van de leensom aan het energielabel verandert dit licht in een naderende trein. Starters, die al jaren het onderspit delven op de woningmarkt, worden nu dubbel gepakt. Enerzijds door de krapte op de markt, anderzijds door de ondoordachte groene eisen.
"De verschillen zijn gigantisch," zegt Mark de Rijke van De Hypotheker. Terwijl bij een hoog energielabel tot wel €50.000 extra geleend kan worden, blijft dit bij een laag label steken op een schamele €20.000, mits besteed aan 'verduurzaming'. Een bittere pil voor starters die vaak gericht zijn op betaalbaardere, minder energiezuinige woningen.
Deze groene geldkloof creëert een dubbel probleem. Niet alleen zijn de woningen die starters kunnen betalen vaak minder energiezuinig, maar door de nieuwe financieringsregels kunnen ze nu nog minder lenen dan voorheen. Het resultaat? Een groene muur waar starters keihard tegenaan lopen.
Het ironische is dat terwijl de salarissen in veel sectoren stijgen, de netto berekeningen voor starters op de woningmarkt juist slechter uitpakken. De groene idealen van de overheid maken het leven van de starter niet duurzamer, maar vooral duurder.
De energietransitie is verworden tot een elitair project dat de dromen van gewone Nederlanders vertrapt. Het is tijd dat de overheid inziet dat hun duurzame droom een nachtmerrie is voor degenen die proberen hun eerste huis te kopen. Stop met het bestraffen van starters met groene regels en begin met het bouwen van een huizenmarkt waarin iedereen een thuis kan vinden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de knettergekke coalities waarin ons land verweven is. Het gaat om óns nationaal belang, niet om de belangen van andere landen. Denk jij daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMeen versterk het échte pro-Nederlandse geluid!
Het is hoog tijd dat we de echte kosten van deze 'duurzaamheid' onder ogen zien: een generatie die de hoop op een eigen thuis moet opgeven. "Duurzaamheid" maakt inderdaad alles duur, vooral voor degenen die het zich het minst kunnen veroorloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten