shutterstock 2233474527

Steeds meer Nederlanders vinden KNMI-weerwaarschuwingen overdreven

Binnenlandfeb 15 , 9:00
Het begint er voorzichtig op te lijken dat steeds meer mensen doorzien hoe angstcampagnes rondom het veranderende klimaat worden ingezet. Uit een onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in opdracht van het KNMI, blijkt dat inmiddels een kwart van de respondenten de weerwaarschuwingen van het KNMI als overdreven beschouwt. Dit betreft met name de waarschuwingen met codes oranje en rood die voor elke scheet worden afgeroepen.
I&O Research voerde vijf peilingen uit na weerwaarschuwingen in het afgelopen jaar. Deze waarschuwingen omvatten vier keer code oranje, waaronder voor zware onweersbuien op 20 en 22 juni, storm Ciarán op 2 november, en gladheid door ijzel op 2 december. Op 5 juli gold in sommige gebieden code rood vanwege storm Poly.
Het onderzoek toonde aan dat code rood meer begrip kreeg, waarbij 88 procent van de respondenten de weerwaarschuwing passend vond en slechts 8 procent deze als overdreven beschouwde. Na de zware onweersbuien van 20 juni vond echter 39 procent dat code oranje overdreven was, terwijl 51 procent de waarschuwing wel gepast vond.
Vooral 65-plussers vinden vaker dat een waarschuwing passend is dan jongere mensen. Gemiddeld gaf vier op de tien respondenten aan hun gedrag aan te passen op basis van de weerwaarschuwing, terwijl dit bij code rood steeg naar zes op de tien. Zowel I&O Research als het KNMI concluderen op basis van het onderzoek dat over het algemeen de weerwaarschuwingen positief worden gewaardeerd.
Het valt echter op dat, los van dit onderzoek, steeds vaker het label code oranje of rood wordt toegepast bij stevige wind. Dit roept vragen op over de beeldvorming rondom weerwaarschuwingen, waar mensen kennelijk gevoelig voor zijn. Gelukkig lijkt een kwart van de mensen de angstzaaierij inmiddels te doorzien. Al is het maar de vraag hoe serieus we dit onderzoek moeten nemen aangezien het niet helemaal duidelijk is om hoeveel ondervraagden het gaat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten