retirementhome

Eindelijk ontkracht: Ouderen niet de boosdoener op de woningmarkt

Economiefeb 09, 9:00
Het is een verhaal zo oud als de weg naar Rome: "Ouderen houden woningen bezet en staan de doorstroming op de woningmarkt in de weg." Maar een recent onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) legt deze mythe genadeloos bloot. Wat blijkt? Ouderen zijn niet het probleem, maar de overheid en haar falende woningbouwbeleid wel. D66 kan nu dus een toontje lager zingen over dat ouderen woningen bezet houden. Mede door hun wanbeleid is er nog steeds een woningnood.
Jaarlijks komen er 100.000 woningen vrij door natuurlijke oorzaken zoals overlijden of de verhuizing naar een verpleeghuis. Dit aantal overstijgt zelfs de totale jaarlijkse nieuwbouw. Hiermee wordt de vinger niet alleen op de zere plek gelegd, maar ook diep in de ogen van beleidsmakers die liever met beschuldigende vingers wijzen dan echte oplossingen te bieden.
Het EIB doorprikt de luchtballon van beschuldigingen met kille feiten: de meeste ouderen wonen niet in de riante villa's die jonge gezinnen zogenaamd zouden begeren, maar in appartementen of kleinere rijtjeshuizen. Het argument dat ouderen 'grote' woningen 'bezetten', is dus niets meer dan een fabeltje, een goedkoop excuus om de eigen onkunde en het gebrek aan daadkracht te maskeren.
Wat betreft de ruimtelijke ordening, het is de overheid zelf die kiest voor binnenstedelijke appartementenbouw, niet de ouderen. De politiek creëert haar eigen problemen en geeft dan ouderen de schuld. Ironisch, nietwaar?
Bovendien, de gedachte dat ouderen massaal zouden verhuizen als er maar genoeg 'seniorenwoningen' zouden zijn, is eveneens een misvatting. Ouderen verlaten niet graag hun vertrouwde omgeving, hun huis vol herinneringen, hun buurt. Dit onderzoek laat zien dat de oplossing voor de woningnood niet gevonden wordt in het dwingen van ouderen uit hun huizen, maar in het fors opschroeven van de nieuwbouw van woningen die daadwerkelijk voldoen aan de wensen en noden van álle generaties.
Het is hoog tijd dat de overheid stopt met het verspreiden van mythes en begint met het bouwen van huizen. Stop met het beschuldigen van ouderen en start met het aanpakken van het echte probleem: een schrijnend tekort aan betaalbare woningen door jarenlange verwaarlozing van de woningmarkt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Laat dit onderzoek een wake-up call zijn voor beleidsmakers. De oplossing ligt niet in het verdrijven van ouderen, maar in het realiseren van een woningmarkt die werkt voor iedereen. Het is tijd voor actie, niet voor nog meer loze beschuldigingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten