Alarm! Nieuw Pensioenstelsel: Een lege belofte voor ouderen

Economiejan 23, 11:00
Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel, dat snellere verhogingen beloofde, staat nu in de schijnwerpers, maar om de verkeerde redenen. Deskundigen trekken aan de bel: dit stelsel, in plaats van een zegen, kan een vloek blijken te zijn voor onze ouderen. Het idee van een pensioen dat meegroeit met de inflatie lijkt meer een illusie dan realiteit.
Jacintha van Bijnen-Den Haag, strategisch pensioenadviseur bij Aon, waarschuwt in de Telegraaf dat pensioenfondsen zich rijk rekenen. Ze zijn gefocust op het initiële 'hosanna-moment' van geld uitdelen bij de overgang naar het nieuwe stelsel, maar wat daarna? De vooruitzichten voor het behoud van koopkracht voor ouderen lijken somber.
Het onderliggende probleem ligt in het beleggingsbeleid van de fondsen. Voor jongeren nemen ze meer risico, maar voor ouderen wordt 'veilig' belegd, wat leidt tot lagere rendementen. Dit kan fataal zijn voor het bijbenen van de inflatie. Actuaris Wichert Hoekert van Willis Towers Watson benadrukt dat voor het bijhouden van inflatie, beleggingsmeevallers nodig zijn, maar die komen met risico's – risico's die men voor ouderen juist probeert te vermijden.
De vraag rijst: hoe kunnen pensioenfondsen de koopkracht van pensioenen waarborgen? Het antwoord is niet eenvoudig. Er is een balans nodig tussen risico en rendement, een uitdaging waar de fondsen nog geen antwoord op lijken te hebben.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Dit scenario toont aan dat het nieuwe pensioenstelsel mogelijk meer problemen creëert dan oplost. De belofte van een beter pensioen lijkt te vervagen, en onze ouderen zijn degenen die de prijs betalen. Dit is een oproep tot actie voor een herziening van het beleid, want zoals het nu staat, lijkt het nieuwe pensioenstelsel niet de oplossing te zijn waarop velen hadden gehoopt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten