4179829598 941e95fdf1 c

Gekker moet het niet worden: Provincie Utrecht verklaart konijn tot beschermd dier, woningbouwers vrezen extra vertraging

Binnenlandjun 14, 14:00
In de provincie Utrecht lijkt men compleet van het padje af te zijn. In een absurde wending heeft de provincie besloten het konijn tot beschermd dier te verklaren. Dit betekent dat woningbouwers nu verplicht zijn om uitgebreid ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van konijnen voordat ze ook maar één steen kunnen leggen.
Vanaf september moeten bouwers in Utrecht speuren naar keutels en konijnenholen, aldus de nieuwste provinciale oekaze. De richtlijnen vereisen veldonderzoek in februari en oktober, en adviseren het gebruik van hulpmiddelen zoals warmtebeeldkijkers en drones. Dit gaat niet alleen de bouwers in landelijke gebieden treffen, maar ook in steden, omdat konijnen overal voorkomen – van parken tot spoorbermen en sportvelden.
Coen van Rooyen, directeur van brancheorganisatie WoningBouwersNL, is niet verbaasd maar wel gefrustreerd door deze nieuwe bureaucratische hindernis in De Telegraaf. “Om het konijn tot beschermd dier te verheffen, lijkt me een beetje overdreven. Als je er twee bij elkaar zet, zijn het er al snel honderd,” aldus Van Rooyen. Deze nieuwe eis komt bovenop de reeds bestaande vertragingen veroorzaakt door onderzoeken naar vleermuizen en andere fauna.
Volgens de provincie Utrecht is de staat van instandhouding van konijnen echter “ongunstig.” Naast konijnen vallen ook hazen en kleine marterachtigen onder deze regeling. Dit betekent dat iedereen die wil bouwen eerst moet onderzoeken of deze dieren aanwezig zijn en welke invloed de werkzaamheden op ze kunnen hebben. Bij negatieve effecten moet er een omgevingsvergunning flora- en fauna worden aangevraagd en compenserende maatregelen worden genomen, zoals het aanleggen van een nieuwe konijnenburcht op een andere plek.
Woningbouwers zien de bui al hangen. De toch al trage woningbouwsector in Nederland zal nog meer vertraging oplopen. Terwijl het land te maken heeft met een enorme woningnood, blijft de bureaucratische molen maar draaien en draait het gezonde verstand volledig door.
Het wordt tijd dat er eens een einde komt aan deze onzin. Nederland heeft huizen nodig, geen extra obstakels. De focus zou moeten liggen op het versnellen van woningbouw, niet op het beschermen van een diersoort die zich als konijnen vermenigvuldigt. Maar in Utrecht lijkt de werkelijkheid vaak vreemder dan fictie. Wat is de volgende stap? Beschermen we straks de mug omdat hij ook een rol speelt in het ecosysteem?
Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Deze regelingen zijn symptomatisch voor een bredere trend waarin politieke correctheid en een overdreven focus op ecologie de praktische behoeften van mensen ondermijnen. Het is hoog tijd dat er een realistische balans wordt gevonden, waarbij zowel de natuur als de menselijke behoeften worden gerespecteerd. Tot die tijd kunnen woningbouwers en aspirant-huizenkopers in Utrecht hun borst natmaken voor nog meer vertragingen en frustraties.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten