shutterstock 397498693

Goed nieuws! Vlees eten is helemaal NIET slecht voor je!

Binnenlandnov 21 2022, 9:14
Hoewel ons de laatste jaren steeds verteld wordt dat het eigenlijk hartstikke ongezond is om vlees te eten blijkt nu uit onderzoek dat dit je reinste onzin is. De gezondheidsrisico's van vlees blijken niet of nauwelijks te bestaan. En, zeggen onderzoekers, eerdere onderzoeken waaruit wél een link zou blijken tussen 'rood vlees' en 'gezondheidsproblemen' "zijn gebaseerd op zwak bewijs."
Lekker hoor! Geef mij die steak maar. En snel een beetje.
Onderzoekers van de University of Washington hebben een nieuw onderzoek gepubliceerd dat luistert naar de titel: "Gezondheidseffecten gelinkt aan de consumptie van onbewerkt rood vlees: een bewijslast-studie,." De paper is in oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Waar we normaal gesproken heel snel horen als iets gepubliceerd wordt waar we bang voor moeten zijn wordt dit onderzoek door de meeste media juist genegeerd.
Gek.
Of nou ja, misschien toch niet. Want de onderzoekers zijn heel helder over vlees eten.
"We hebben zeer zwak bewijs gevonden voor de associatie van de onbewerkt vlees-consumptie en colorectale kanker, borstkanker, type 2 diabetes en ischemische hartziekte. Bovendien vonden we geen bewijs van een verband tussen onbewerkt rood vlees en ischemische beroerte of hemorragische beroerte."
"Hoewel er enig bewijs is dat het eten van onbewerkt rood vlees wordt geassocieerd met een verhoogd risico op ziekte-incidentie en sterfte," gaan ze verder, is dat bewijs zwak en onvoldoende" om daadwerkelijk tot aanbevelingen te komen.
Dr. Steven Novella van Yale heeft aan de hand daarvan een artikel geschreven over de consumptie van vlees. ""Het gezondheidseffect van het eten van vlees is op dit moment vrij duidelijk," stelt hij. "Een recent gepubliceerde meta-analyse van gezondheidsrisicofactoren bevat een goede samenvatting van dit bewijs. Het bewijs voor een direct vasculair of gezondheidsrisico door regelmatig vlees te eten is erg laag, tot het punt dat er waarschijnlijk geen risico is. Je moet dagelijks grote hoeveelheden bewerkt rood vlees eten voordat een risico meetbaar wordt."
Met andere woorden, als je je als een leeuw gedraagt en elke dag een kilo rood vlees eet, dan wordt het allicht wat problematisch allemaal. Maar als je als een normaal mens functioneert dan hoef je je hier echt geen zorgen over te maken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Wat wél een gezondheidsrisico is? Dat je te weinig groenten eet. Dat is een écht probleem in deze moderne maatschappij, aldus Novella. En daar zouden mensen zich dus meer op moeten focussen. Eet rood vlees. Prima. Geniet ervan. Maar voeg ook een flink aantal groenten toe.
De conclusie van deze onderzoekers is feitelijk dat het gezondste dieet bestaat uit... wat vlees en vooral veel groenten, fruit, en noten.
Joh.
Dus wat ze eigenlijk zeggen is dat onze grootouders al die tijd gelijk hadden. Dat 'gezond eten' geen enorm moeilijke opgave is, dat je er geen raketgeleerde voor hoeft te zijn.
Schokkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten