Filmpje! René van der Gijp en Johan Derksen staan keihard tegenover elkaar vanwege Matthijs van Nieuwkerk: "Jij lult uit je nek!"

Binnenlandnov 21 2022, 9:33
Bij Vandaag Inside stonden René van der Gijp en Johan Derksen lijnrecht tegenover elkaar. De reden? Matthijs van Nieuwkerk. Want waar Van der Gijp het tirannieke wangedrag van Van Nieuwkerk keihard veroordeelde nam Derksen het juist voor hem op. Want Derksen vond het in principe niet zo gek dat Van Nieuwkerk zo vaak hard uitviel. Hij speelde immers Champions League!
Het was een vreemde gewaarwording bij Vandaag Inside gisteravond. Want Derksen en Van der Gijp zijn het wel vaker oneens met elkaar, maar dit keer werd de discussie harder en gepassioneerder dan we gewend zijn van die twee. Normaal pakt Derksen immers vooral Wilfred Genée aan en andersom.
Maar dit keer ging het dus hard tegen hard tegen elkaar. Johan Derksen vond namelijk dat de reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk zich als een kleine Hitler gedroeg erg "overdreven" is. Oké, ja, Van Nieuwkerk ging te ver. Maar in de mediawereld lopen er veel meer van dat soort baasjes rond, zei Derksen (overigens klopt dat natuurlijk). Zelf werd hij een journalist, daarna redacteur, en daarna hoofdredacteur in een tijd dat zulk wangedrag vaker voorkwam. En ook nu is dat nog steeds het geval.
Dat klopt natuurlijk honderd procent... maar wat ook klopt is wat Van der Gijp zei. Die stelde namelijk heel duidelijk dat het vernederen van mensen not done is. Nooit. Van Nieuwkerk had er overduidelijk een handje van dat wél te doen. Steeds weer. Dagelijks zelfs. Tientallen oud-redacteuren, cameramensen, geluidsmensen, en zo maar door die er zelfs psychische problemen door hebben opgelopen. "Die man is een patiënt," zei Van der Gijp.
En toen werd het feller. Derksen beweerde namelijk dat Van der Gijp "voetballer" is en daarom nooit heeft gefunctioneerd "in de gewone maatschappij." "Jij lult uit je nek," zei Derksen omdat Van der Gijp het tot op het bot beledigen van personeel toch niet helemaal normaal vindt.
Als jij in de gewone maatschappij gaat kijken, zei Derksen, "dan kom je heel veel wat jij noemt patiënten tegen." "Ja," zei Van der Gijp, "we zijn eigenlijk allemaal een beetje patiënt. Alleen de ene is iets meer patiënt dan de andere."
Daarop zei Van der Gijp dat hij in het verleden woorden met Derksen heeft gehad "over de manier waarop jij met Hans en Jan bent omgegaan." Dat is vrijwel zeker wat Derksen triggerde, overigens, want na deze uitspraak werd die boos. "Heb ik wel tegen je gezegd wat ik ervan dacht. Nou ja, dan kan je wel naar huis rijden en zeggen die vuile imbeciel. Maar dat interesseert me geen reet. Ik zeg wel wat ik ervan denk."
Toen zei Derksen dus dat Van der Gijp "ervaring" moet opdoen in de gewone maatschappij "want je lult uit je nek." "Nee," reageerde Gijppie daarop, "jij lult uit je nek." 
"Nee, dat is niet waar," was daarop weer de reactie van Derksen. "Dat is niet waar."
Toen zag je dat Gijp op zijn beurt boos was. "Nee, jij lult uit je nek. Jij bent misschien ook zo geweest" als Van Nieuwkerk," beet van der Gijp Derksen toe. "Misschien heb jij ook dingen gedaan op de krant van de VI waarvan je nu zegt, 'dat zou nu niet meer gepikt worden'."
"Dat geloof ik niet," reageerde Derksen. "Ze mogen van mij iedereen gaan interviewen. Maar ik ben weleens boos geweest ja. Maar is dat verboden?"
"Ja, mensen vernederen?" zei Van der Gijp daarop.
"Nou, niet vernederen, maar gewoon zeggen wat ze verkeerd gedaan hebben en dat dat niet meer kan gebeuren," stelde Derksen.
"Ja, vernederen," zei Van der Gijp weer.
"Jij vindt alles vernederen!" reageerde Derksen daarop, wat natuurlijk je reinste flauwekul is. Van der Gijp is immers al jaren betrokken bij Vandaag Inside (daarvoor Voetbal Inside). Daar heeft hij ook ruzies gezien. Je hebt hem nooit gehoord over dat hij vond dat het allemaal te ver ging, etc.
Op dat moment onderbrak Özcan Akyol de ruzie tussen de twee heren om Van der Gijp te vragen waarom hij zich zo verzet tegen vernederen (ja jongens, dit gebeurde echt op de Nederlandse tv. Een opiniemaker vroeg aan een andere opiniemaker waarom hij toch zo fel tegen het vernederen van mensen is).
"Dat is het ergste," legde Van der Gijp uit, waar hij aan toevoegde dat als hij ziet dat iemand een ander beledigt hij die persoon "een stoot op zijn kin" wil geven. En dan heeft hij niet uit over uitschelden, vloeken, etc. "Zodra je hem gaat kleineren dan zou ik je echt een stoot op je kin geven."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Daarop kwam Derksen weer die heel hautain beweerde dat Van der Gijp zijn bek moest houden omdat hij nooit leiding heeft gegeven aan een bedrijf (of in het geval van Derksen aan een redactie). Dat mag niet, vindt Derksen. Blijkbaar mag iemand die zelf geen leidinggevende positie heeft gehad dus niet zeggen dat bepaald gedrag van leidinggevenden immoreel en onethisch is.
Oh? Hé Johan, betekent dit dus dat mensen die voor Van Nieuwkerk en andere bazen werken hun bek maar lekker moeten houden? Dat zijn immers ook geen "leidinggevenden." Daarom moeten ze zich alles maar laten welgevallen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten