cbd gb6fba7c1f 1920

Groen licht voor legaal wietexpiriment in Brabant: Coffeeshops in Tilburg en Breda kunnen vanaf dit najaar van start

Binnenlandfeb 22 2023, 17:00
Coffeeshops in Tilburg en Breda kunnen vanaf het najaar legaal geteelde wiet verkopen. Het kabinet heeft besloten tot een aanloopfase in het wietexperiment, waardoor tien gemeenten mee kunnen gaan doen. De aanloopfase gaat van start als er drie telers voldoende wiet van de juiste kwaliteit kunnen leveren. De coffeeshops mogen maximaal 500 gram van deze legaal geteelde cannabis in huis hebben en mogen daarnaast nog bij hun oude, illegale leveranciers inkopen.
De aanloopfase is bedoeld om te oefenen met alle processen en systemen die bij het wietexperiment komen kijken en om het vastgelopen experiment los te trekken. De ministers hopen het experiment daarna uit te breiden naar de andere acht gemeenten en wellicht ook naar een stadsdeel in Amsterdam, waar interesse voor is vanuit het gemeentebestuur.
Een belangrijke voorwaarde voor het wietexperiment is dat de overlast beperkt blijft en het voor politie en justitie te handhaven is. Daarom komt er een stopknop, zodat het experiment gestopt kan worden als er ernstige problemen ontstaan. Coffeeshops zijn nu wel in staat om wiet te verkopen, maar de inkoop is verboden. Daardoor zijn ze aangewezen op illegale, vaak criminele leveranciers.
Tilburg en Breda zijn blij met het besluit van het kabinet. Het experiment biedt de mogelijkheid om softdrugs te legaliseren en ervaring op te doen met het vergaren van kennis om het experiment te perfectioneren. Het kabinet heeft na een loting tien telers aangewezen die legaal wiet mogen gaan produceren. Op dit moment is er nog maar één daadwerkelijk klaar voor levering aan coffeeshops. Veel teel-initiatieven komen tot nu toe niet van de grond, onder andere omdat ondernemers moeite hebben om een bankrekening te krijgen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten