2616349231 176669688d c

Het einde van gratis Bevrijdingsfestivals komt in zicht

Binnenlandmei 05 2022, 11:42
Het is vandaag 5 mei dus Bevrijdingsdag. Veel Nederlanders gaan vanmiddag en vanavond naar een Bevrijdingsfestival. Deze festivals zijn nu nog gratis dit kan volgend jaar zomaar anders zijn.
Door de coronacrisis en de inflatie zijn de begrotingen van veertien Bevrijdingsfestivals. In Groningen moet men zelfs 5 euro entree betalen om het festivalterrein op te mogen. Aan het AD bevestigd Kristen Bos van het Bevrijdingsdagfestival Groningen dit; ,,Wij gebruiken inderdaad een ticketsysteem. De belangrijkste reden is de stijging van de kosten voor al het materieel. U moet dan denken aan een toename van 20 tot 30 procent. Daarnaast hebben we twee coronajaren achter de rug en het jaar daarvoor werd de drankomzet gedrukt door slecht weer. Dat is geen prettige uitgangspositie. Door nu toegang te vragen, is de begroting van de stichting in Groningen precies sluitend.”      
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt dit een prima ontwikkeling. ''Twee jaar corona heeft wat gedaan met de inkomsten van de bevrijdingsfestivals, ze hebben het financieel niet breed. Belangrijke voorwaarde is dat de festivals laagdrempelig blijven.”, aldus een woordvoerder het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het is schandalig dat een overheid die met geld smijt voor kansloze zaken zoals het klimaat- en stikstofbeleid geen geld voorover heeft Nederland na twee jaar vrijheidsbeperkende maatregelen een top Bevrijdingsdag te bezorgen. Door de inflatie zal de financiële situatie van de Bevrijdingsdagfestivals de komende jaren niet verbeteren.
Als dit het begin wordt van betaalde Bevrijdingsdagfestivals dan komt het einde van deze traditie snel in zicht. Zolang Bevrijdingsdag geen nationale vrije dag is en we leven in een tijd van inflatie gaat de Nederlander echt geen Bevrijdingsdagfestivalkaartje kopen. Je kunt immers een euro maar 1 keer uitgeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten