Zonder overdrijven: het Nederlandse zorgstelsel staat op instorten. In Enschede werken drie huisartsen, allemaal rond de 70 jaar oud, nog altijd fulltime dóór. Waarom? Omdat 7400 patiënten anders zonder huisarts komen te zitten. De opvolging ontbreekt. De nieuwe generatie artsen brandt binnen vijf jaar op. En intussen kijken Haagse beleidsmakers de andere kant op, terwijl ze miljarden pompen in bureaucratie, genderinclusieve zorgfolders en externe consultancyclubs.
🟦 DDS krijgt geen cent van de overheid of het kartel. We leven van donaties van trouwe lezers zoals jij.
👉 Doneer via https://dds.backme.org – dan krijg je ook nog eens elke dag een exclusieve column in je inbox die we niet op DDS kunnen publiceren.
💶 Of maak een bedrag over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Huisarts wordt een luxeproduct
Een eigen huisarts was jarenlang vanzelfsprekend. Maar dat tijdperk is voorbij. Het aantal huisartsenpraktijken neemt af, terwijl het aantal patiënten groeit. Er zijn jonge artsen, zeker. Maar die haken snel af, opgebrand door overuren, overregulering, administratiedruk en het eindeloze gevecht met verzekeraars.
Dus blijven de ouderen zitten. Letterlijk. De drie artsen in Enschede, in de video van de NOS, werken door tot hun zeventigste. Omdat niemand het stokje overneemt. Omdat het alternatief is: duizenden mensen zonder medische basiszorg.
Dit zijn geen vrijwilligers – dit zijn artsen die tegen hun eigen pensioenleeftijd moeten vechten omdat Den Haag het zorgsysteem heeft uitgewoond.
Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Het huisartsentekort is geen verrassing. De signalen lagen er al jaren:
- Vergrijzing onder artsen en een gebrek aan nieuwe instroom.
- Doorgedraaide administratie die meer tijd kost dan patiëntencontact.
- Bezuinigingsrondes die de eerstelijnszorg uithollen.
- Zorgverzekeraars die artsen behandelen als leveranciers van een dienst, in plaats van als medisch professionals.
En intussen pompt de overheid geld in preventiecampagnes, diversiteitstrajecten en klimaatplannen voor ziekenhuizen. Maar de ruggegraat van het systeem – de huisarts – wordt genegeerd.
Waar blijft de politieke actie?
Als je in een land leeft waar je 9 maanden op een psycholoog wacht, 3 uur aan de lijn hangt voor een spoedplek, en dan hoort dat je huisarts “even met vakantie is en geen vervanging heeft”... dan weet je: dit systeem is kapot.
En toch blijft de politiek steken in papieren oplossingen: extra overlegtafels, gespreksrondes, regiodeals, pilots. Ondertussen vallen er steeds meer praktijken om. En de mensen die wél willen werken? Die branden op. Of werken – zoals in Enschede – door tot ze erbij neervallen.
En wie betaalt de prijs? De gewone Nederlander. Die straks een huisarts uit Duitsland moet bellen, of wordt doorgestuurd naar een app die je klachten automatisch wegfiltert.
🟥 Als jij wilt dat DDS blijft bestaan – als tegenmacht tegen de linkse media en Big Tech-censuur – dan hebben we jouw steun nú nodig.
👉 Ga naar https://dds.backme.org of doneer direct via:
NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media
Help ons het tweede deel van het jaar door. Vrijheid is niet gratis.