Inval bij Eneco, Vattenfall en Essent door de Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Inval bij Eneco, Vattenfall en Essent door de Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Essent hebben een bezoek gehad van toezichthouder ACM. De toezichthouder wil kunnen toetsen of de energiebedrijven zich houden aan de afspraken rondom redelijke tarieven voor de consument. De toezichthouder laat aan het Financieel Dagblad weten dat ze informatie opvragen en bedrijfsbezoeken afleggen. Er zou vooralsnog geen sprake zijn van strafbare feiten.

Volgens eerder onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is naar voren gekomen dat de energiebedrijven niet altijd duidelijk zijn over hoe tarieven zijn opgebouwd. De bedragen voor de zelfde hoeveelheid gas en stroom waren niet altijd gelijk. Consumenten die over willen stappen naar een goedkopere energieleverancier hebben volgens de toezichthouder te weinig mogelijkheden om goed te kunnen zien wat de kosten gaan zijn.

De controle op energiebedrijven zal scherp worden opgevoerd om te voorkomen dat de bedrijven zich verrijken met subsidies voor het prijsplafond. Ze moeten iedere euro kunnen onderbouwen en aan kunnen geven waarom ze een bepaalde prijs rekenen. Er mag tot op zekere hoogte wel winst gemaakt worden maar een energiebedrijf mag alleen de gemiddelde marge van de afgelopen vier jaar rekenen.

Vandaag worden er volgens branchevereniging Energie-Nederland enkel gegevens opgevraagd. De energiebedrijven geven aan dat ACM “van harte welkom” is. Vattenfall spreekt niet over invallen maar geeft wel toe dat er een aangekondigd bedrijfsbezoek plaats zal vinden.

De inval, of zoals Vattenfall het zegt: de aangekondigde bedrijfsbezoeken, zijn een indicatie dat er in ieder geval zaken zijn die nodig de aandacht verdienen. We mogen er toch vanuit gaan dat er wel vaker “bedrijfsbezoeken” plaatsvinden door de ACM bij de energiebedrijven. Gek genoeg lezen we daar nooit iets over in de media. Dat het nu wel “groot” nieuws is doet suggereren dat er wel degelijks iets aan de hand is en we zijn dan ook reuze benieuwd óf en wat er uit het onderzoek gaat komen.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties