shutterstock 517771417

Kinderopvang in Nederland dreigt kopje onder te gaan

Binnenlandjan 16 2023, 11:30
Het is duidelijk dat de kinderopvang in ons land het moeilijk heeft. Personeelstekorten en wachtlijsten zorgen voor grote problemen, en het kabinet hoopt dat het veel goedkoper maken van de kinderopvang in 2025 zal helpen om meer vrouwen de arbeidsmarkt op te krijgen, net als in Zweden.
Het AD schrijft dat het kabinet van plan is om in 2025 iedereen 96 procent van de kinderopvang vergoed te laten krijgen, gebaseerd op een vooraf vastgestelde maximum uurprijs. Hoewel dit een welkome vermindering van kosten kan betekenen voor ouders met lage inkomens, zullen ouders met hogere inkomens duizenden euro's minder aan kinderopvang kwijt zijn.
Het kabinet hoopt dat ouders hun kinderen vaker naar de crèche zullen brengen en zelf meer zullen gaan werken als de kinderopvang "bijna gratis" wordt. Het wordt vaak naar Zweden gekeken als een voorbeeld, waar 77 procent van de vrouwen fulltime werkt, in tegenstelling tot slechts een kwart in ons land.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Echter, het is belangrijk om te realiseren dat de grote vraag naar kinderopvang ook tegelijkertijd de teloorgang van het ouderlijk opvoeden betekent. Ouders hebben geen tijd meer voor hun kinderen vanwege drukke levens en hoge lasten waarvoor gewerkt moet worden. Kinderopvang moet een laatste optie zijn, en niet de norm worden. De kosten van ons levensonderhoud moet drastisch omlaag dit kan door drastisch te belastingen te verlagen en te snijden in het overheidsapparaat. Het zal goed zijn als één ouder thuis kan blijven om voor de kinderen te zorgen zolang zij niet naar school gaan. Als één ouder thuis blijft, kan er continuïteit in de opvoeding van het kind zijn, waardoor het kind zich veiliger en geborgener voelt. Dit kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van het kind, zowel sociaal als emotioneel. Zo ontstaan er minder kinderen met een rugzakje op de basisschool. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten