1. Home
  2. Kraamzorg in gevaar door personeelstekort en digitalisering: "Het loopt helemaal de spuigaten uit"
nursery 1078923 1920

Kraamzorg in gevaar door personeelstekort en digitalisering: "Het loopt helemaal de spuigaten uit"

Binnenland09 aug 2023, 21:00
De zorgsector in Nederland bevindt zich in een neerwaartse spiraal vanwege schrijnende personeelstekorten en de toenemende invloed van digitalisering. Een opmerkelijk plan van werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg voorspelt dat ouders die voor een tweede kind kiezen, vanaf 2025 minder uren kraamzorg zullen ontvangen dan bij hun eerste kind, mits de gezinsomstandigheden dit toelaten. Deze beperking wordt voorgesteld als een noodzaak vanwege de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.
De kloof in de kraamzorg wordt des te schrijnender doordat Nederland momenteel kampt met een tekort van ongeveer 1500 kraamverzorgers. Daarnaast is 10 procent van de 9500 kraamverzorgers langdurig ziek, wat de druk op de overige werkende krachten verhoogt. Vooral in grotere steden worden sommige kraamverzorgers geconfronteerd met het assisteren van maar liefst drie gezinnen op een enkele dag. FNV-bestuurder Feli Escarabajal verwoordt de situatie treffend: "De situatie is de afgelopen twee jaar al nijpend geweest, maar nu loopt het helemaal de spuigaten uit."
Op dit moment ontvangen gezinnen met een pasgeborene gemiddeld zo'n 42 uur aan kraamzorg. In regio's waar tekorten heersen, worden echter minimale uren van 24 uur aangeboden, en zelfs die norm wordt niet altijd gehaald. Om de gaten op te vullen, wordt sinds deze zomer in sommige gevallen gebruik gemaakt van online kraamzorg via afstandsgesprekken.
Verloskundigen merken op dat steeds meer taken op hun schouders terechtkomen, vanwege de druk om mensen zo snel mogelijk uit het ziekenhuis te ontslaan. Dit leidt tot een situatie waarin verloskundigen de administratie van kraamverzorgers moeten controleren en zelfs vaker huishoudens moeten bezoeken om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Online kraamzorg zal in de toekomst ook een belangrijke rol gaan spelen volgens Esther van der Ark van de Nederlandse Beroepsvereniging Voor Kraamverzorgenden. Maar zowel verloskundigen als kraamverzorgers staan sceptisch tegenover de digitalisering van het vak.
Juist in situaties waar hulp onmisbaar is, zoals bij gevluchte gezinnen, taalbarrières, sociaal isolement of verstandelijke beperkingen, blijkt fysieke aanwezigheid van onschatbaar belang. Tegelijkertijd leggen de talrijke asielzoekers en vluchtelingen een aanzienlijke last op onze verzorgingsstaat, aangezien al deze individuen ook recht hebben op zorg en ondersteuning. FVD-kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft deze situatie treffend aangegrepen via Twitter en concludeert dat de voortdurende "afbouw van ons land en onze voorzieningen" onverminderd doorgaat.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten