zonnepanelen geld 3

Miljoenen verspild aan groene illusies: Aandeelhouders trekken stekker uit Green Chemistry Campus

Binnenlandapr 25, 16:00
Wederom een groen fiasco: na twaalf lange jaren en het verbranden van vele miljoenen belastinggeld heeft de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom gefaald. De aandeelhouders, waaronder de gemeente Bergen op Zoom, de provincie Noord-Brabant en ontwikkelmaatschappij REWIN, hebben de stekker eruit getrokken. De reden? De resultaten blijven sterk achter en de campus kan niet zonder de financiële infuus van de overheid. Hoeveel geld moet er nog over de balk worden gegooid voordat men inziet dat deze zogenaamde duurzame projecten vaak niet meer zijn dan bodemloze putten?
De Green Chemistry Campus was bedoeld om van plantaardige materialen plastics en andere duurzame producten te maken schrijft BNDeStem. Een nobel streven, zeker, maar zoals zo vaak met deze groene projecten bleek de realiteit weerbarstiger dan de mooie beloften. De campus heeft in zijn twaalfjarig bestaan niet de zelfstandigheid kunnen bereiken die men voor ogen had. "Na twaalf jaar is de campus nog steeds grotendeels afhankelijk van publiek geld", zegt wethouder Dominique Hopmans (VVD). Jaarlijks gooit de provincie nog eens drie ton in deze bodemloze put, terwijl de beloofde doorstart van start-ups en de marktintroductie van biobased producten uitblijft.
Nu, na een vernietigend rapport van adviesbureau BUCK, is eindelijk het besef gekomen dat deze campus niet zonder overheidssteun kan. Het is een pijnlijke maar voorspelbare conclusie voor iedereen die de inefficiëntie en het wensdenken in de groene sector heeft gevolgd. De belastingbetaler draait weer eens op voor de groene dromen van politici en ondernemers die denken dat je met overheidsgeld marktwaardige producten kunt forceren.
Bergen op Zoom blijft, ondanks deze mislukking, geloven in de biobased economy. De wethouder spreekt over het versterken van plantbased en circulair ondernemen, maar zonder duidelijk plan hoe dit zonder verdere subsidies te realiseren is. De stad overweegt nu delen van de campus te verkopen of te verhuizen, een wanhopige poging om iets van de investeringen terug te verdienen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Deze casus is een schoolvoorbeeld van hoe overheidsgestuurde 'groene' projecten falen door een gebrek aan marktrealisme en overmatige afhankelijkheid van subsidie. Hoeveel van deze projecten moeten nog falen voordat we leren dat duurzaam ondernemen uit de markt zelf moet komen en niet uit de diepe zakken van de overheid? Het is tijd om deze groene geldverslindende machines een halt toe te roepen en terug te keren naar economisch gezond verstand.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten