shutterstock 375252433

Minder, minder! 'Meerderheid Nederlanders wil flink bezuinigen op kostenverslindende ontwikkelingshulp en migratie'

Binnenlandsep 19 2021, 17:00
Het volgende kabinet moet flink gaan bezuinigen op ontwikkelingshulp en migratie. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar aanleiding van Prinsjesdag. Het beschikbare geld kan volgens de deelnemers beter worden uitgegeven aan de zorg.
Het panel van Hart van Nederland hield een volksraadpleging onder 4000 doorsnee Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders wil korten op de kosten van ontwikkelingshulp en migratie. Op ruime afstand volgen gewenste bezuinigingen op respectievelijk defensie (9 procent), klimaat en natuur (8 procent) en verkeer en vervoer (7 procent).
Een deelnemer aan het onderzoek beargumenteert 'klip en klaar' waarom een nieuw kabinet zou moeten bezuinigen op ontwikkelingshulp en migratie: "Er gaat veel geld naartoe. Ga eerst eens voor je eigen mensen zorgen. Er is al zo veel armoede in Nederland." Een andere deelnemer vult aan: "Geen gezeur, sluit de deur."
Meer geld
Waar het geld dan wel naar toe moet? Daar hebben de Nederlanders óók een glasheldere mening over. 26 procent van de deelnemers wil dat er meer woningen worden gebouwd. Vooral voor jongeren blijkt dat volgens het panel een grote zorg. 28 procent laat weten dat alle bezuinigen op ontwikkelingshulp en migratie moeten worden geïnvesteerd in de gezondheidszorg. De andere categorieën moeten het doen met 13 procent (AOW en andere uitkeringen), 11 procent (criminaliteitsbestrijding) en 8 procent (onderwijs en kinderopvang).
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten