zonnepanelen geld

Misleiding ligt op de loer door energiemaatschappijen: ACM waarschuwt voor te dure wurgcontracten

Binnenlandmrt 15 , 9:00
Laten we het hebben over de nieuwste truc van de energiemaatschappijen om je een poot uit te draaien. In een tijd waarin je zou denken dat consumentenbescherming hoog in het vaandel staat, blijkt het tegendeel waar. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) slaat alarm over een golf van misleidende telefonische verkooppraatjes waardoor nietsvermoedende burgers met veel te dure energiecontracten worden opgescheept. En ja, je leest het goed: de sluwe verkopers van energiebedrijven zijn weer bezig om de hardwerkende Nederlander een oor aan te naaien.
Dus, je krijgt een telefoontje van iemand met een vlotte babbel die beweert je energierekening te willen verlagen of je te behoeden voor een dreigende prijsstijging. Klinkt goed, toch? Fout. Deze verkopers zijn getraind om je te misleiden, je onder druk te zetten en je een contract aan te smeren dat 25% duurder is dan het gemiddelde. De Hollandse Energie Maatschappij (HEM), bijvoorbeeld, maakt zich schuldig aan deze praktijken. Een simpele 'ja' kan ervoor zorgen dat je maandenlang vastzit aan een absurd hoge rekening.
Nu denk je misschien: "Maar de toezichthouder ACM zal ons wel beschermen, toch?" Laat me niet lachen. Hoewel de ACM waarschuwt en pleit voor een verbod op deze praktijken, blijft de vraag of onze volksvertegenwoordigers daadwerkelijk actie zullen ondernemen. De energiewet die momenteel op tafel ligt in de Tweede Kamer biedt een uitgelezen kans om dit soort misleidende verkoop aan banden te leggen. Maar de tijd zal leren of politiek Den Haag echt staat voor de belangen van de burger of dat het slechts mooie praatjes zijn.
In de tussentijd, beste lezer, is het devies simpel: Laat je niet in de luren leggen. Neem geen genoegen met telefonische aanbiedingen. Energiecontracten zijn complexe producten die aandacht en vergelijking vereisen. Ga zitten, neem je tijd, en gebruik vergelijkingssites om daadwerkelijk het beste aanbod te vinden. En als een energieverkoper je probeert te bespelen met een te mooie aanbieding via de telefoon? Hang op. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.
In een wereld waar consumentenbescherming steeds meer een wassen neus lijkt te worden, is het aan ons om onszelf te wapenen tegen de wolven in schaapskleren. We moeten ons niet laten misleiden door de vlotte babbels van energieverkopers. Het is hoog tijd dat we terugvechten tegen deze schandalige praktijken. Want laten we wel wezen, in een land dat trots is op zijn handelsgeest, moeten we niet toestaan dat onze koopmanschap verwordt tot een vrijbrief voor misleiding en bedrog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten