7251 vorden netherlands panoramio 34

Natuurmonumenten Nederland verspreidt nepnieuws: "hoe de plas er nu bij ligt straalt geen urgentie uit"

Binnenlandmei 03 2023, 15:00
Natuurmonumenten Nederland heeft zich schuldig gemaakt aan het verspreiden van nepnieuws. De organisatie is een campagne gestart waarbij ze gebruik maken van een gefotoshopte afbeelding. “De natuur in Gelderland is ziek” is te lezen in het bericht met daarbij een foto van een vervuilde en vergiftigde poel.
Directeur Agrarisch Collectief Rivierenland, Hermen Vreugdenhil ging op onderzoek uit naar de desbetreffende poel. “In werkelijkheid blijkt deze verdroogde, vervuilde en vergiftigde poel een natuurparel te zijn in de Onderlaatse Laak bij Vorden.” Aldus Vreugdenhil via Twitter. “Hebben we nog werkelijk oog voor natuur of bepalen angstbeelden het natuurbeleid?”

Natuurmonumenten postte deze alarmerende foto op de socials In werkelijkheid blijkt deze verdroogde, vervuilde en vergiftigde poel een natuurparel te zijn in de Onderlaatse Laak bij Vorden. Hebben we nog werkelijk oog voor natuur of bepalen angstbeelden het natuurbeleid? 1

Image
Image
1.9K
Reply
Bijzonder, aangezien de desbetreffende poel volgens het speurwerk van Vreugdenhil al jaren floreert. “De grondwaterstanden zijn hier in winter en voorjaar sterk gestegen. Sinds de graslanden extensiever beheerd worden is het aantal insecten explosief gestegen en vormen ze een voedselbron voor de broedende kwikstaart, roodborsttapuit, boerenzwaluw, en steenuil.” Aldus Vreugdenhil.
Natuurmonumenten Nederland heeft ondanks de kritiek hun campagne gewoon doorgezet waarbij ze niet alleen de poel in de Onderlaatste Laak misbruiken maar ook andere gebieden in Nederland zijn door de grafisch vormgever van Natuurmonumenten Nederland onder handen genomen. Zo is volgens de campagne ook de natuur in Zuid-Holland, Noord-Holland en Limburg ziek. Het zal waarschijnlijk niet lang duren of ook de andere provincies krijgen hun eigen Photoshop behandeling.
Vreugdenhil laat via Twitter weten een reactie te hebben ontvangen van Natuurmonumenten Nederland. “Wij vragen met deze beelden aandacht van het grote publiek voor deze (verdrogings) problematiek en een beeld hoe de plas er nu bij ligt straalt uiteraard geen urgentie uit, terwijl het onderliggende probleem uiteraard nog bestaat.” Aldus de organisatie.
Via de website laat de Natuurmonumenten Nederland ook van zich horen na de ontstane ophef en laat weten dat er wel degelijk iets aan de hand is. “De grondwaterstand werd op sommige plekken met wel 30 centimeter verhoogd. Daar profiteerde de natuur van. Echte koekoeksbloem, gevlekte orchis, bijzondere libellen en vlinders lieten zich in 2018 weer zien. Helaas volgden daarna weer vier extreem droge jaren en bleek de verhoogde grondwaterstand niet voldoende om het gebied nat te houden.”
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten