senior g7c5842c0a 1920

6000 Nederlandse zorgaanbieders hebben een strafblad: "Dat is vragen om problemen!"

Binnenlandmei 03 2023, 16:00
Zo'n 6000 aanbieders van persoonsgebonden budget (pgb)-zorg in Nederland hebben een strafblad. Dit is gebleken uit nieuwe cijfers van het overheidsplatform “Zicht op Ondermijning”, die voor het eerst een link hebben gelegd tussen pgb-zorgaanbieders en veroordelingen in het verleden. Het blijkt namelijk dat ruim 4 procent van alle aanbieders in de afgelopen tien jaar veroordeeld is. In sommige gemeenten is bijna 1 op de 10 aanbieders van pgb-zorg eerder veroordeeld. RTL Nieuws analyseerde de verontrustende cijfers.
Volgens universitair hoofddocent gezondheidsrecht André den Exter van de Erasmus Universiteit zijn die cijfers verontrustend. Vooral als zorgverleners eerder gestraft zijn voor zaken als fraude en oplichting. Mensen met een strafblad zouden eigenlijk niet in staat moeten zijn om dit soort zorg aan te bieden. "Dat is de kat op het spek binden, omdat je ze toelaat in een sector waar weinig toezicht is. Dat is vragen om problemen. Dat moet je niet willen.” Aldus den Exter in een reactie via RTL Nieuws.
Er gaat veel geld om in de pgb-zorg. In drie jaar tijd declareerden zorgaanbieders met een strafblad voor 400 miljoen euro aan zorgkosten. Uit berekeningen blijkt dat deze mensen over het algemeen hogere bedragen declareren per cliënt dan aanbieders zonder strafblad. Hoewel het niet precies bekend is voor welke delicten deze zorgaanbieders zijn veroordeeld, is bekend dat in 660 gevallen er sprake was van een drugsgerelateerde straf. Bovendien waren diverse aanbieders eerder veroordeeld voor fraude of oplichting. Er moet hoognodig meer toezicht komen in de pgb-zorgsector om ervoor te zorgen dat er geen misbruik wordt gemaakt van kwetsbare patiënten en dat er geen geld verspild wordt aan frauduleuze praktijken door zorgaanbieders.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten