Screen Shot 2022 10 22 at 115428

Schandalig! Tientallen meldingen over onterechte toeslagen in de zorg: NZa is een onderzoek gestart

Binnenlandapr 14 2023, 17:00
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft tientallen meldingen ontvangen van zorgaanbieders die een toeslag vragen aan hun patiënten. Deze toeslagen worden gevraagd omdat zorgaanbieders de tarieven die zij van zorgverzekeraars krijgen niet hoog genoeg vinden. Het vragen van een al dan niet vrijwillige eigen bijdrage per behandeling is echter niet toegestaan en de meldingen worden momenteel onderzocht door de NZa.
De meldingen komen voornamelijk uit de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapiesector. Het gaat meestal om kleine bedragen van een euro tot ongeveer tien euro en patiënten wordt vaak gevraagd om contant af te rekenen. Zorgaanbieders zeggen vaak dat ze de kosten van huur, energierekening en personeelskosten niet kunnen betalen en vragen daarom een bijdrage van de patiënt. Dit is echter niet toegestaan, aangezien deze kosten al in het tarief zijn meegenomen dat zij in rekening mogen brengen.
Minister Kuipers benadrukt dat zorgaanbieders in overtreding zijn en dat de NZa en verzekeraars gesprekken met deze zorgaanbieders moeten voeren. Hij adviseert patiënten om niet te pinnen of zelf te betalen voor de 'toeslag' bij een zorgaanbieder. In plaats daarvan kunnen patiënten online een melding maken van zorgaanbieders die hen om een eigen bijdrage vragen. "Ik kan allerlei redenen verzinnen waarom ze het doen, maar het mag gewoon niet" Aldus Kuipers.
De NZa kan formele maatregelen nemen, zoals een aanwijzing of boete, als blijkt dat zorgaanbieders zich schuldig maken aan het vragen van eigen bijdragen. De NZa hoopt echter dat zorgaanbieders door het onderzoek eerder zullen stoppen met het vragen van toeslagen aan patiënten. Minister Kuipers zal het onderzoek afwachten voordat hij eventuele sancties oplegt.
Het vragen van eigen bijdragen door zorgaanbieders is niet alleen in strijd met de regels, maar kan ook leiden tot financiële problemen bij patiënten. Veel patiënten die gebruik maken van een Fysiotherapeut zijn vaak al erg kwetsbaar vanwege gezondheidsklachten en zijn dus over het algemeen gezien ook erg vatbaar voor dit soort praktijken.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten