Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging van politiemedewerkers die uitlatingen deden in privétijd

Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging van politiemedewerkers die uitlatingen deden in privétijd

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat er geen strafrechtelijk onderzoek zal worden gestart naar de zes politiemedewerkers van de eenheid Oost-Nederland die eind maart buiten hun functie werden gesteld vanwege ongepaste uitlatingen. Deze uitlatingen waren gefilmd en verschenen op Twitter, wat voor veel ophef zorgde.

Na onderzoek heeft het Openbaar Ministerie geconcludeerd dat de uitlatingen van de zes politiemedewerkers niet strafbaar zijn. Voor strafbaarheid is het namelijk nodig dat de opmerkingen beledigend zijn voor een groep mensen wegens hun ras en bovendien moeten die opmerkingen in de openbaarheid zijn gedaan. De uitlatingen zijn volgens het OM niet eenduidig en niet duidelijk gericht op één bepaalde groep of bepaald ras. Ook zijn de opmerkingen niet in het openbaar gedaan, ondanks dat ze wel gefilmd zijn.

De beelden tonen dat de politiemedewerkers in hun privétijd op weg waren naar een wedstrijd van Oranje en door een straat in de Franse hoofdstad reden waar veel mensen van kleur waren. Een van de medewerkers riep meerdere keren dat er maar "één blanke" op straat te zien was. Een ander maakte de opmerking: "Er staat er weer eentje met een bomgordel hier."

Hoewel er geen strafrechtelijk onderzoek zal worden gestart, blijven de zes politiemedewerkers nog altijd buiten functie gesteld. Er loopt ook nog steeds een intern onderzoek naar hen. De politie heeft na het verschijnen van de beelden laten weten geschrokken te zijn van de uitlatingen en noemde het volstrekt onacceptabel.

Het is goed dat het Openbaar Ministerie zorgvuldig onderzoek heeft gedaan naar deze zaak en heeft geconcludeerd dat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Het is wel bijzonder dat deze politiemedewerkers nog steeds hun beroep niet kunnen uitoefenen vanwege opmerkingen die gemaakt zijn in de privésfeer en dus buiten werktijd.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties