2l4a6101 minister volksgezondheid ernst kuipers

Een hartverwarmend besluit: Kuipers sluit kinderhartcentra Utrecht en Leiden met een glimlach

Politiekapr 13 2023, 19:00
Oh, fantastisch nieuws! Minister Kuipers heeft, in al zijn wijsheid, besloten om de kinderhartcentra in Utrecht en Leiden te sluiten en die in Rotterdam en Groningen open te laten. Natuurlijk maakte hij dit geniale plan al in februari bekend, en nu bevestigt hij het nog eens, want waarom zou je niet het leven van hartpatiëntjes nóg spannender maken?
Je vraagt je misschien af waarom deze zorg zo nodig geconcentreerd moet worden. Maak je geen zorgen, onze geliefde minister heeft het allemaal uitgedacht! Volgens hem is dit helemaal in het belang van de patiënten en absoluut noodzakelijk, dus er is geen reden om kritiek te hebben. Hij begrijpt natuurlijk wel de zorgen en emoties van ouders, patiënten, personeel en universitaire ziekenhuizen, maar hé, wie heeft er nou niet af en toe zin om een paar ziekenhuizen te sluiten?
Kuipers heeft het beste voor met de kwaliteit van zorg. Door de concentratie van kinderhartchirurgie hoopt hij het risico op sterfte en complicaties te verminderen. Want het is natuurlijk volstrekt logisch dat artsen in meer dan twee centra niet genoeg kunnen opereren om hun vaardigheden op peil te houden. En die zeldzame professionals? Die zijn natuurlijk veel beter af als ze zich alleen maar op twee plekken in het land hoeven te bevinden.
Hoest. Kuch. Proest.
De voorganger van Kuipers, De Jonge, had ooit het idee om Groningen en Leiden te sluiten en Utrecht en Rotterdam open te houden, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) was het daar niet mee eens. Gelukkig kwam Kuipers langs om zijn eigen, veel betere plan te presenteren... een plan dat óók op twee sluitingen neerkomt, maar dat (deels) voor andere locaties kiest.
Dat maakt wel even een enorm verschil, natuurlijk!
Maar geen paniek, Utrecht en Leiden verliezen niet álle zorg voor hartpatiënten. Alleen de operaties, dat kleine detail, worden geschrapt. Controles, poliklinische afspraken, voor- en nazorg en medicatiegesprekken blijven gewoon in het vertrouwde ziekenhuis, met de eigen specialist. Dat is toch geruststellend?
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En omdat dit alles natuurlijk niet overhaast moet gebeuren, krijgen we eerst een overgangsperiode van tweeënhalf jaar. Zo kunnen we allemaal rustig wennen aan het idee dat kinderhartchirurgie alleen in Rotterdam en Groningen beschikbaar zal zijn. Bedankt, Minister Kuipers, voor deze briljante en absoluut niet controversiële beslissing!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten