frits bosch column

- Frits Bosch - Links is niet meer links. De wokewaanzin wordt nieuwe normaal

Opinieapr 14 2023, 9:05
Is links nog wel links? Die vraag mogen we stellen in het huidige publieke discours, want het heeft er de schijn van dat links niet meer links is.
Links heeft afstand gedaan van de traditionele filosofische gedachten die centraal staan voor een links standpunt: aandacht voor economische ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid, internationale solidariteit boven nationaal tribalisme, geloof in vooruitgang. In het publieke debat kom je deze zaken niet meer tegen bij wat zich tegenwoordig links noemt. Hebben we ooit Attje Kuiken, Jesse Klaver of Sigrid Kaag erover gehoord? Wel politici op rechts, met name Geert Wilders. Als hij over de toenemende armoede begint, volgt gebrabbel op wat zich links noemt. Sigrid Kaag is daarin een meester. In plaats daarvan zijn ze woke en claimen dat het één minuut voor twaalf is qua klimaat en stikstof (uiterst discutabel).
Woke bekommert zich om gemarginaliseerde LHBGT mensen en wenst ze alleen in dat perspectief te zien. De identitypolitics en de taalpolitie slaan dwangmatig toe. Doordat de nadruk op machtsongelijkheid ligt wordt rechtvaardigheid ‘vergeten’ wat tot discriminatie leidt. Woke eist dat landen hun ‘criminele verleden’ bevestigen en excuses aanbieden. Dit leidt tot de conclusie dat de hele geschiedenis crimineel is.
Woke is een uitwas van links gedachtengoed, zodanig dat het geheel is losgezongen van wat ooit links was. Woke is uit haar krachten gegroeid links. Waar is de tijd dat ik op dr. Joop den Uyl stemde? Den Uyl behoort samen met dr. Willem Drees tot de meest oprechte linkse politici, toen links nog links was. Beiden zijn vergeten of verguist. De verzorgingsstaat wordt in de uitverkoop gedaan. Belastinggeld gaat kwistig naar doelen waar belastingbetalers geen weet van hebben, Oekraïne, EU. De tijden zijn veranderd, ik weet het, maar de wokegekte heeft niet enkel als marginaal fenomeen toegeslagen maar als een besmettelijke ziekte. Woke lijkt het nieuwe normaal te worden. Als je niet woke bent, dan ben je blijkbaar rechts en volgt onverdraaglijk cancelling. Geen wonder dat vervreemding optreedt bij Oud-links.
De tijden zijn veranderd, waardoor de definitieve van links is veranderd. Ik doe daaraan niet mee. Voor mij is links niet meer links.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten