screen shot 2022 11 01 at 19

Minister Ernst Kuipers (D66) weigert vrijgeven OMT-opnames na Woo-verzoek, BVNL stapt naar de rechter

Politiekmrt 22 2023, 14:00
De minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers (D66), weigert om geluidsopnames van OMT-vergaderingen vrij te geven, ondanks een verzoek hiertoe van Belang van Nederland (BVNL) onder de Wet open overheid (Woo). BVNL is het hier niet mee eens en heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van de minister.
Het Woo-verzoek van BVNL had betrekking op opnames van vergaderingen van het Outbreak Management Team (OMT), dat verantwoordelijk was voor het adviseren van de Nederlandse regering over de aanpak van de coronapandemie. Minister Kuipers heeft het verzoek geweigerd met een beroep op de bescherming van staatsbelangen en vrije gedachtevorming. Van Haga is het hiermee oneens en verwijst naar artikel 68 van de Grondwet, dat bepaalt dat het kabinet verplicht is om een Kamerlid alle informatie te verstrekken waar hij/zij om vraagt.
BVNL is echter van mening dat deze verschoningsgrond niet is onderbouwd en dat de geluidsopnames belangrijke informatie bevatten over de besluitvorming rondom de coronacrisis. Wybren van Haga, fractievoorzitter van BVNL, heeft zich bij de zaak aangesloten en vindt het beschamend dat een Kamerlid naar de rechter moet stappen om informatie te krijgen. Hij stelt dat het belangrijk is om gedegen verslaglegging te hebben van belangrijke besluitvorming, vooral tijdens een crisis, en dat het bewaren van geluidsopnames hierbij kan helpen.
BVNL heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing van de minister. Ze vinden het onacceptabel dat het kabinet de evaluatie van de coronacrisis belemmert door verzoeken om informatie tergend langzaam te behandelen en de helft van de informatie niet te verstrekken. BVNL vindt dat het kabinet de wet omzeilt zonder sluitende argumentatie te geven. Het is volgens hen absurd dat een minister gewoon kan zeggen "ik weiger" als een Kamerlid gebruik maakt van zijn recht op informatie.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Van Haga zal tijdens het debat vandaag verschillende moties indienen om alsnog de geluidsopnames van de OMT-vergaderingen vrij te geven. Het is nog niet duidelijk wanneer het beroep van BVNL zal worden behandeld door de rechter. Het kabinet heeft iets te verbergen anders zal men de geluidsopnames gewoon vrij geven. Of zullen deze geluidsopnames net als de Lockdown Files in Groot-Brittannië als een bom hier inslaan? Deze geheimzinnige handelswijze wijst er wel op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten