shutterstock 1903308592

Politie vorig jaar betrokken bij ruim 20.000 incidenten: Rapport onthult toename van politiegeweld

Binnenlandmei 03 2023, 14:00
Uit het jaarlijkse rapport van de politie blijkt dat het aantal incidenten waarbij de politie betrokken was, vorig jaar met 18 procent is toegenomen. Daarnaast is het aantal keren dat geweld werd gebruikt met 12 procent gestegen. Dit baart politiechef Frank Paauw zorgen, vooral als het gaat om het toenemende aantal incidenten rond mensen met verward gedrag.
Het rapport laat zien dat de politie vorig jaar betrokken was bij 20.667 incidenten, waarbij meer dan 33.500 keer geweld werd gebruikt. Dit geweld bestond onder andere uit het gebruik van vuurwapens, wapenstokken, pepperspray en het stroomstootwapen. In meer dan de helft van de gevallen werd fysiek geweld zonder hulpmiddelen gebruikt.
Het stroomstootwapen werd 4.414 keer gebruikt, waarvan in 75 procent van de gevallen alleen dreigend. Het zorgde ervoor dat het vuurwapen minder vaak werd ingezet. 86 keer werd er gericht met een vuurwapen geschoten. De politiechef is tevreden met de komst van het stroomstootwapen, volgens hem is dreigen vaak al voldoende om de situatie onder controle te krijgen. Dit kan leiden tot minder letsel en minder geweld.
De toename van het politiegeweld heeft er mogelijk mee te maken dat de maatschappij verder polariseert. Het grote aantal protesten leidt dan ook tot meer gebruik van geweld. Een andere mogelijke oorzaak is het grote aantal incidenten rond mensen met verward gedrag. De politie zag een stijging van 7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.
Volgens Paauw moeten we soms de politie noodgedwongen inzetten tegen kwetsbare mensen, terwijl de zorg voor hen geen politietaak is. Veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen, geven namelijk niet of nauwelijks overlast en zijn vaak niet crimineel of gevaarlijk.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten