empty classroom 2020

Nederlands onderwijs in vrije val: Een vijfde van de scholen faalt jammerlijk

Binnenlandapr 17, 16:30
Het Nederlandse onderwijssysteem zit in zwaar weer. Ruim een vijfde van onze scholen is gezonken naar het niveau van 'onvoldoende', volgens de laatste bevindingen van de Onderwijsinspectie. Dit onthutsende rapport, de Staat van het Onderwijs, onthult een verontrustend beeld van falende basisvaardigheden. De vraag die iedereen zou moeten stellen is: Hoe heeft het zover kunnen komen?
Het antwoord ligt voor de hand: een combinatie van ineffectief beleid, een verstikkende bureaucratie en een schrijnend gebrek aan verantwoordelijkheid. We leven in een tijd waarin onderwijs meer gaat over politieke correctheid en minder over de essentiële vaardigheden zoals taal en rekenen. Waar is de focus op de fundamenten die onze kinderen nodig hebben om succesvol te zijn in het leven?
Het rapport is een litteken op het gezicht van ons onderwijsbestel. Meer dan de helft van de basisschoolleerlingen haalt het streefniveau voor rekenen niet. In het VMBO bereikt een schokkend aantal leerlingen zelfs het allerlaagste basisniveau niet. En dat terwijl deze vaardigheden cruciaal zijn om functioneel onafhankelijk te kunnen zijn in onze samenleving. Het is niets minder dan een nationale crisis.
De Onderwijsinspectie heeft talloze scholen een herstelopdracht gegeven. Maar zijn deze lapmiddelen genoeg om een zinkend schip te redden? Wij denken van niet. Het is tijd voor een grondige herziening van het systeem, een die terugkeert naar de kern van wat onderwijs zou moeten zijn: het aanleren van nuttige, toepasbare vaardigheden in plaats van het indoctrineren met modieuze ideologieën die meer kwaad dan goed doen.
Ook het dalende niveau van burgerschapscompetenties is alarmerend. In een tijdperk waarin de sociale cohesie onder druk staat, is het onderwijzen van respectvolle en geïnformeerde burgers crucialer dan ooit. Toch falen onze scholen hierin op grote schaal.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Het is tijd dat beleidsmakers wakker worden en inzien dat de huidige aanpak niet werkt. Het Nederlandse onderwijs heeft behoefte aan een revolutie, niet aan meer van hetzelfde. Dit rapport moet een wake-up call zijn, een oproep tot actie. Onze kinderen verdienen beter dan dit bedroevende niveau van onderwijs. Het is tijd om het roer radicaal om te gooien en te zorgen dat onze scholen weer plaatsen van leren en excelleren worden. Alleen zo kunnen we voorkomen dat we verder afglijden naar de afgrond van onderwijsmalaise.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten