shutterstock 1046584516

Netbeheerder TenneT verhoogt tarief 'vanwege prijsontwikkelingen en uitbreiding eletriciteitsnet-op-zee'

Binnenlandsep 09 2022, 15:00
Netbeheerder TenneT zegt zich genoodzaakt te voelen om de transporttarieven voor energie te verhogen. Huishoudens gaan daardoor 15 euro per jaar meer betalen en een klein mkb-bedrijf ziet de rekening volgend jaar met 80 euro omhooggaan.
Volgens TenneT komt de stijging van het tarief deels door de gestegen inkoopkosten voor elektriciteit en vermogen. Maar dat is niet het hele verhaal. De vraag naar elektriciteit is ook gestegen, dus wordt het drukker op het net. En, zoals minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aangeeft, "werken de kosten voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet-op-zee geleidelijk aan steeds meer in de nettarieven door" (via De Telegraaf).
Bovenop de prijs vanwege de beroerde marktomstandigheden komen dus nog de kosten voor het klimaatbeleid. Elektrische fietsen en auto's, warmtepompen én de uitbreiding van het netwerk vanwege zonnepanelen en windmolens op zee. Dáár komt het andere deel van de hogere kosten vandaan.
En nou zullen sommigen misschien denken dat het slechts om een verhoging van 15 euro per huishouden gaat. Dat is ook niet het hele verhaal. Bedrijven, die ook hogere tarieven moeten gaan betalen, zullen dit door gaan berekenen aan de consument. En omdat de klimaatplannen nog lang niet voltooid zijn, blijven die kosten de komende jaren waarschijnlijk alleen maar stijgen, wat er verder op de energiemarkt ook gebeurt.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De enige mensen die hier waarschijnlijk van genieten zijn D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag, en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Want als de stroom duurder wordt, zal men uiteindelijk minder moeten gaan verbruiken. Niet omdat ze dat graag willen, maar omdat ze niet anders kunnen. Iedereen de armoede in geholpen, maar het klimaat wel gered!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten