7803903294 4566e014fd c

Kabinet neemt zware criminelen eindelijk serieus, wil verdachten zware misdrijven per video laten voorkomen

Politieksep 09 2022, 16:00
Verdachten van zware misdrijven kunnen hun rechtszaak vanaf volgend jaar via een videoverbinding bijwonen. De ministerraad heeft daarmee vandaag ingestemd.
Lange tijd was Nederland een soort speeltuin voor zware criminelen, vooral als we ons land vergelijken met een land als Italië. Daar hebben ze op de harde manier ontdekt hoe ver criminelen bereid zijn om te gaan als ze in het nauw worden gedreven. Zo langzamerhand begint het kwartje in Nederland ook te vallen.
Aanleiding voor dit voorstel is natuurlijk het Marengo-proces met hoofdverdachte Ridouan Taghi. Zo nu en dan hoor je wel eens iets over de dreiging van een mogelijke ontsnapping. De politie neemt dat uiterst serieus, wat betekent dat bij iedere zittingsdag steeds honderden politiemensen de routes, de rechtbank en zelfs de advocaten moeten beveiligen.
Met dit voorstel scheelt het de overheid een hoop werk en kan zo'n verdachte gewoon met een videoverbinding de rechtszaak bijwonen, meldt de NOS. Het voorstel heeft echter ook een beetje een nare bijsmaak. Want gaat het hier nou om het serieus nemen van het gevaar dat zware criminelen vormen, of is dit puur een maatregel om kosten en politiecapaciteit te besparen? Het lijkt het kabinet meer om dat laatste te gaan.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het voorstel geeft in ieder geval wel aan dat ons landje definitief niet meer het leuke en gezellige landje meer is dat het ooit was. Al zullen er inmiddels nog maar weinig mensen zijn die dat nog steeds vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten