Rutte

Premier 'dit jaar niets meer mogelijk' Rutte hint op klein beetje koopkrachtcompensatie voor dit jaar

Politieksep 09 2022, 16:43
Het kabinet lijkt toch nog dit jaar met een mogelijke (kleine) compensatie van de koopkracht te komen. Politiek commentator Frits Wester van RTL Nieuws zegt dat het om maatregelen gaat die pas in 2023 zullen ingaan, maar waarvan de uitbetaling al rond november of december begint.
Tijdens de wekelijkse persconferentie van premier Rutte gaf hij aan dat er wellicht toch nog iets voor dit jaar gedaan kon worden. Hij zei dat het niet vol te houden is 'om dit jaar niets te doen'. Opvallend, want al maanden moeten de Nederlanders horen dat er 'dit jaar niets meer mogelijk is'. Maar Rutte zou Rutte niet zijn als hij het daarbij zou laten. We moeten weer wachten tot Prinsjesdag.
Nou zou het wel bijzonder dom zijn om iedereen zo'n worst voor te houden en dan op Prinsjesdag alsnog te gaan lopen verkondigen dat men dit jaar maar uit moet zitten, zonder compensatie. Het kan dan ook haast niet anders dan wat Frits Wester al concludeerde: maatregelen voor komend jaar invoeren en direct met terugwerkende kracht laten gelden.
Nu is het echter maar de vraag of de 'maatregelen met terugwerkende kracht' zoden aan de dijk gaan zetten. Het zou zomaar kunnen dat het kabinet het absoluut minimale doet voor dit jaar, om vanaf januari de overige 99 procent van het plan door te voeren. We weten namelijk allemaal dat zodra de overheid geld moet uitkeren of een belasting moet verlagen, het ineens gigantisch moeilijk is om dat door te voeren. Overheidssystemen kunnen namelijk alleen belastingverhógingen direct en zonder moeite aan.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het kabinet kan natuurlijk ook niet straks ineens teveel in één keer doen, want dan gaat iedereen zich afvragen waarom praktisch alle ministers al die tijd hebben beweerd dat er 'nu' niets mogelijk was. Er komt dus hulp, maar reken maar op een kleinigheidje...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten