shutterstock 1985337332

Sigrid Kaag waarschuwt Brussel: 'Europese compensatie energie mag niet ten koste gaan van klimaataanpak'

Politieksep 06 2022, 20:00
Minister van Financiën en D66-leider Sigrid Kaag waarschuwt Brussel. Zij wil niet dat Europese maatregelen om de torenhoge energierekening te verzachten ten koste gaan van de klimaataanpak. Het doel zou juist moeten zijn om het energieverbruik terug te dringen.
Sigrid Kaag is totaal losgezongen van de realiteit. Hoge inflatie en een steeds hoger wordende energierekening brengt miljoenen Europeanen in de problemen. Er zijn niet heel veel knoppen om aan te draaien, vooral niet op de korte termijn. Het is dan ook een niet te veroorloven luxepositie om in zo'n crisis te zeggen: 'Alles behalve morren aan het klimaatbeleid.'
Omdat de gasprijs zo enorm is gestegen zijn Europese landen snel op zoek gegaan naar alternatieven. Één van die alternatieven is kolen, waar onze eigen D66-minister Rob Jetten ook groen licht voor heeft gegeven. Wil je dat een land zich niet helemaal scheel betaalt aan energie, dan kom je nou eenmaal bij dit soort opties uit. Het is niet anders.
Maar omdat de EU-lidstaten werken met CO2-uitstootrechten (het ETS-systeem), en deze vieze alternatieven behoorlijk veel meer CO2 uitstoten, is er een gigantische vraag naar die rechten ontstaan. Het gevolg is dat een bedrijf die meer CO2 uit wil stoten en die CO2-rechten heeft gekocht, dat door gaat berekenen aan de consument. Op die manier wordt de 'goedkopere' energie alsnog veel duurder voor de consument. In de Europese Unie gaan daarom geluiden op om tijdelijk meer CO2-rechten af te geven, zodat de prijs van die rechten enigszins beperkt blijft.
Maar bij Sigrid Kaag schiet dat idee in het verkeerde keelgat, net als andere compensatiemaatregelen (via De Telegraaf). Zo wordt er namelijk alsnog meer CO2 uitgestoten en dan gaan we straks allemaal dood.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Wat wil mevrouw dan wel? Het energieverbruik omlaag brengen. Verder komt de 'creatieveling' niet. 'Gelukkig' voor haar gaat dat energieverbruik vanzelf omlaag, om het simpele feit dat steeds minder mensen en bedrijven het straks nog kunnen betalen. De hele economie naar de knoppen, maar dan wel minder CO2-uitstoot! Eind goed al goed voor D66 en hun klimaatambities.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten