51368518854 e8aa77e18f c

Omgevingsdienst Noordzeekanaal doet aangifte tegen Tata Steel: Staalfabrikant in overtreding

Binnenlandfeb 08 2023, 17:00
Grote problemen voor Staalfabrikant Tata Steel: De Omgevingsdienst Noordzeekanaal heeft namelijk aangifte gedaan. Uit de inspectie bleek dat de stofsensoren van het bedrijf niet voldeden aan de wet. Er is een overtreding geconstateerd bij het meten van de uitstoot van de schoorstenen. De manier waarop stofemissies werden gemonitord, bleek niet te kloppen.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied is verantwoordelijk voor toezicht op Tata Steel. Nu blijkt na inspectie dat de staalfabrikant de zaakjes niet op orden heeft. De apparatuur die de uitstoot van de fabriek meet blijkt niet goed gekalibreerd te zijn. “De apparatuur is niet gekalibreerd, hoewel dit wel vereist is. "Zonder juiste kalibratie van deze monitoren kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet", legt de omgevingsdienst uit.
De installaties zijn cruciaal voor het productieproces van Tata Steel. Het bedrijf zelf wil er uiteindelijk ook van af, maar volgens de huidige plannen gaat dat niet eerder dan in 2030. Tegen die tijd wil de directie ook een begin maken met het produceren van staal op een veel duurzamere manier, met behulp van waterstof in plaats van steenkool.
Tata Steel moet de apparatuur alsnog gaan kalibreren, anders volgen er meer boetes. De omgevingsdienst herhaalt ook nog eens dat de dienst onderzoekt of het eventueel mogelijk is om bij volgende overtredingen de vergunning voor de fabrieken in te trekken.
Wat ook opvallend is: vorige week werd bekend dat een milieu-inspecteur van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de overstap heeft gemaakt naar Tata Steel. De milieu-inspecteur was verantwoordelijk voor de inspectie van Tata Steel maar heeft nu een goed betaalde baan gekregen bij de staalfabrikant.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten