shutterstock 2170756605

Onthutsend misbruikschandaal in jeugdzorg: 'Het systeem faalt weer'

Binnenlandaug 24 2023, 16:00
Je zou denken dat in een beschaafd land als Nederland, jeugdzorg een veilige plek is voor kwetsbare jongeren. Niets blijkt minder waar. Een schrijnend schandaal komt aan het licht: misbruik in jeugdzorg wordt bijna nooit gemeld. Een onthutsend feit, en het laat weer eens zien hoe zeer ons systeem faalt als het gaat om de bescherming van onze meest kwetsbare burgers.
Madelief, een dappere 21-jarige, is slechts één van de vele slachtoffers. Zij werd misbruikt, en in plaats van ondersteuning en gerechtigheid, werd eventueel bewijs dezelfde dag nog weggewassen. Hoe is het mogelijk dat een instelling, die er juist zou moeten zijn voor bescherming, medeplichtig wordt aan een dergelijk onrecht?
Volgens het AD kunnen slachtoffers vaak niet eens aangifte doen. En dan hebben we het nog niet eens over de medewerkers die, in plaats van te helpen, de andere kant op kijken. Wat een absolute schande. De kille cijfers liegen er niet om: meerdere gevallen van misbruik binnen jeugdzorg zijn naar voren gekomen, en wat is er gedaan? Niets. Geen aangifte, geen onderzoek, geen betrokkenheid van de politie. Het lijkt wel alsof het systeem bewust wegkijkt.
Het corrupte demissionaire Kabinet Rutte IV voegt zo weer een nieuwe misstand toe aan zijn lijst. Hoeveel schandalen moeten er nog naar buiten komen voordat er werkelijk actie wordt ondernomen? Wanneer gaan we beseffen dat onze kinderen, onze toekomst, in gevaar zijn onder het toezicht van de instanties die ze juist zouden moeten beschermen?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS hebben we ons als doel gesteld het mediakartel én het partijkartel te slópen. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want systeemoppositie wordt keihard gesloopt door datzelfde systeem. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en help ons het kartel aan te pakken!
Het is ronduit onacceptabel dat deze kinderen en jongvolwassenen, die al zo veel hebben meegemaakt, verder getraumatiseerd worden binnen de muren van wat een veilige haven zou moeten zijn. En de vraag die we onszelf moeten stellen is: waarom wordt dit toegestaan? Waarom worden degenen die verantwoordelijk zijn voor dit misbruik niet ter verantwoording geroepen? En waarom worden degenen die deze jongeren zouden moeten beschermen niet ter verantwoording geroepen voor hun nalatigheid en het falen van hun plicht?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten