36067147370 7a22103374 c

En daar is de volgende crisis al: Inspecties willen snel crisisaanpak jeugdbescherming

Binnenlandsep 13 2022, 18:23
Er is nog geen enkele crisis opgelost door dit kabinet en de volgende is al gesignaleerd. De Inspectie van Justitie en Veiligheid en de Inspectie van Gezondheidszorg en Jeugd vragen "met klem" om een onmiddellijk begin aan een crisisaanpak van de jeugdbescherming.
De problemen in de jeugdzorg zijn al jaren bekend. Kinderen worden niet goed geholpen of krijgen überhaupt geen hulp, terwijl ze daar wettelijk wel recht op hebben. Het feit dat de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid nam werd door de inspecties al in 2019 geconstateerd. In 2022 constateren ze dat de situatie "onverminderd slecht" is, meldt de NOS. Met andere woorden: de overheid heeft er niet of nauwelijks iets aan gedaan.
Het is niet voor niets dat de inspecties pleiten voor een crisisaanpak, want de andere crisissen hebben natuurlijk ook effect op de crisis in de jeugdzorg. Toen een van de eerdere kabinetten Rutte de zorgtaken van de overheid bij de gemeenten over de schutting gooide, werd het één groot drama. Gemeenten kregen het te druk en het benodigde geld kregen ze er niet bij. Ze moesten meer doen met véél minder middelen.
Tel daar nu bij op dat er een personeelstekort is én dat gemeenten veel geld kwijt zijn aan andere schrijnende zaken, en je ziet waarom de situatie in de jeugdzorg de eerstkomende tijd niet snel zal gaan verbeteren. Inspecties zelf onderstrepen dit ook, want zij hebben naar eigen zeggen al de "grenzen van toezicht opgezocht". Dat betekent niet veel meer dan 'wij weten het ook niet meer'.
En reken maar dat dit zware gevolgen gaat krijgen, want ieder kind dat geholpen had moeten worden en dat nu niet wordt, kan problemen op gaan leveren voor de hele maatschappij. Zij het in de vorm van flinke zorgkosten die vermeden hadden kunnen worden, of domweg vanwege (zware) criminaliteit.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit kabinet zal dus weer de portemonnee moeten trekken, om nóg meer kosten en leed in de toekomst te kunnen voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten