Van Haga roept Koning Willem-Alexander op om Troonrede jaartje te boycotten

Van Haga roept Koning Willem-Alexander op om Troonrede jaartje te boycotten

Politieksep 14, 9:38
Wybren van Haga heeft in een schrijven aan de Rijksvoorlichtingsdienst Zijne Majesteit de Koning opgeroepen om de Troonrede op Prinsjesdag niet uit te spreken. Dit omdat volgens Van Haga zijn onderdanen "keihard door het wanbeleid van het kabinet Rutte-Kaag worden geraakt".

“Of het nu gaat om de boeren die door het stikstofbeleid van hun land gejaagd worden, om de één miljoen huishoudens die getroffen worden door energiearmoede, het bloedbad aan faillissementen onder ondernemers, onze ouderen die hun pensioenen in rook zien opgaan en kunnen fluiten naar goede (ouderen)zorg; onze burgers zijn keer op keer de klos”, aldus Van Haga.

Volgens Van Haga heeft de Koning naast "het recht om geïnformeerd te worden en het recht geconsulteerd te worden, óók het recht om te waarschuwen". Van Haga concludeert dat "dit rampenkabinet" een waarschuwing "keihard nodig" heeft. 

"Nederland is vol, ten dele overvol"

"Zo stelde Hare Majesteit Koningin Juliana, de grootmoeder van de Koning, in haar Troonrede in 1979 nog dat ‘Nederland vol, ten dele overvol is’. Maar ondertussen is de bevolking met miljoenen mensen toegenomen en zet dit kabinet, met in het eerste halfjaar van 2022 meer dan 200.000 nieuwkomers, in op een onverantwoorde verdere groei van de bevolking", aldus Van Haga.

Volgens de BvNL-politicus jaagt de "ongebreidelde immigratie" de woningnood aan en zet het zowel de verzorgingsstaat almede de leefbaarheid "ernstig onder druk". 

Troonrede al eerder geboycot

Het zal niet de eerste keer zijn dat het Staatshoofd weigert om de Troonrede uit te spreken. Op Prinsjesdag 1911 weigerde Hare Majesteit de Koningin Wilhelmina dit ook. Oorzaak: ruzie met de voorzitter van de Tweede Kamer, W.K.E.P. graaf van Bylandt. Van Haga noemt het met een jaartje uitstellen van Prinsjesdag ook verstandig, vanwege de enorme economische recessie die ons land teistert. “Nu een groot bombastisch volksfeest, terwijl half Nederland aan de geeuwhonger ligt en geen idee heeft hoe de eindjes aan elkaar te knopen, geeft geen pas”, vindt Van Haga, die de Koning geenszins zegt te willen schofferen.


Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten