VVD op ramkoers met minister Hugo de Jonge vanwege omstreden woonplan

VVD op ramkoers met minister Hugo de Jonge vanwege omstreden woonplan

Hugo de Jonge en Mark Rutte in de Kamer. Bron: Screenshot Tweede Kamer.

De VVD en CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) liggen steeds meer op ramkoers. De 'liberale' regeringspartij van Mark Rutte keert zich gedeeltelijk tegen het woonplan van De Jonge, die onlangs opperde om gemeenten de bevoegdheid te geven om de helft van de huur- en koopwoningen met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.

De Telegraaf schrijft dat de VVD uitermate geërgerd reageert op de woonplannen van De Jonge omdat het in zou grijpen op de "vrijheid bij de verkoop van een koopwoning". De krant tekent op uit de mond van VVD-Kamerlid Peter de Groot: "Dat is een brug te ver. Laten we het houden bij voorrang op huur en nieuwbouw koop. [...] Focus overheidsingrijpen op de woningmarkt om meer en sneller te bouwen. Dat helpt pas echt.”

Opvallende toon en koerswijziging VVD

De toon en koerswijziging van de VVD is opvallend, omdat het woonplan van De Jonge is ingediend namens het voltallige kabinet, dus ook namens Peter de Groot en premier Mark Rutte. De Jonge is en blijft echter van mening dat het "cruciaal voor de leefbaarheid en vitaliteit van de regio" is wanneer mensen in hun eigen dorp of stad kunnen blijven wonen als ze willen of moeten verhuizen.

Volgens de VVD zijn er momenteel al genoeg mogelijkheden om te verhuizen binnen eigen dorp of stad. De partij geeft dan ook aan dat ze de vrije markt verkiezen boven de beoogde woonplannen van minister De Jonge.

Lees meer over:
CDA VVD Mark Rutte Hugo de Jonge

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties