shutterstock 427172926

Opnieuw stakingen aangekondigd in het streekvervoer: Openbaar Vervoer gaat donderdag en vrijdag plat

Binnenlandjan 18 2023, 14:30
Het streekvervoer gaan aanstaande donderdag en vrijdag voor de zoveelste keer plat. Buschauffeurs, machinisten en conducteurs leggen opnieuw hun werk neer na mislukte cao-onderhandelingen.
Vorig jaar september en oktober lag het streekvervoer ook stil vanwege stakingen. De vierdaagse staking die gepland stond in het najaar ging niet door toen de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) de gesprekken over een betere cao hadden hervat. Tot diep in de nacht is er toen gesproken om tot een akkoord te komen.
De partijen zijn er tot op heden niet samen uitgekomen en daarom is het ook niet vreemd dat er nu weer nieuwe stakingen gepland staan. De werkdruk in het streekvervoer is uitermate hoog en verschillende chauffeurs geven aan op de meest onmogelijke tijden te moeten werken. Een overspannen of vermoeide buschauffeur lijkt alles behalve een goed idee. Zo zijn er al eerder meldingen gemaakt dat buschauffeurs door de te strakke dienstregeling niet eens de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van het toilet. Niet alleen de hoge werkdruk maar ook de veiligheid van buschauffeurs, machinisten en conducteurs staat ter discussie. De meldingen die gedaan worden van geweld in het openbaar vervoer nemen ook steeds verder toe.
De staking zorgt ervoor dat passagiers die gebruik maken van het OV op donderdag en vrijdag een alternatief moeten bedenken. Het gaat overigens niet om de NS-treinen en het openbaar vervoer in de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Daar is het voor het personeel beter geregeld en is er inmiddels een eigen cao.
Steeds meer mensen zijn afhankelijk van het OV, mede doordat autorijden voor sommige mensen niet meer te betalen is of omdat de automobilist in veel steden gewoon de stad uit gepest wordt. Het is dan ook belangrijk dat onze mensen in het streekvervoer zonder al te veel stress en angst hun werk kunnen uitvoeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten