bus g838415705 1920

OV-gebruikers de dupe van aanhoudende stakingen in streekvervoer: Werknemers dreigen met nieuwe staking

Binnenlandfeb 17 2023, 18:30
Werknemers in het streekvervoer dreigen opnieuw te gaan staken nadat werkgevers niet ingingen op het ultimatum van de vakbonden FNV en CNV. De bonden eisen respectievelijk 16,9 procent loonsverhoging voor één jaar en 14 procent verspreid over achttien maanden. De werkgevers bieden slechts een loonbod van 8 procent voor één jaar.
Voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie stelt dat het geld voor de eisen van de vakbonden er niet is en dat de stakingen daardoor niet zullen leiden tot de gewenste uitkomst. De stakingen zijn dus als we VWOV moeten geloven compleet kansloos en daardoor mag u binnenkort gewoon weer lekker de fiets pakken.
Eerder deze maand legden medewerkers in het streekvervoer ook al het werk neer, uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. De vakbonden klagen ook over de hoge werkdruk vanwege het hoge ziekteverzuim onder het personeel. Volgens de bonden zou een op de vijf werknemers ziek zijn, terwijl de werkgevers stellen dat het om één op de tien gaat.
Nu werkgevers niet ingaan op het ultimatum van de vakbonden, lijken de stakingen onvermijdelijk. Een oplossing vinden die voor alle partijen acceptabel is, blijft een uitdaging en tot die tijd zijn vooral de mensen die gebruik maken van het OV de dupe van de hele situatie.
De kwestie in het streekvervoer staat niet op zichzelf. In veel sectoren is er onvrede over de arbeidsvoorwaarden en worden er acties gevoerd om de druk op werkgevers op te voeren. Het is echter de vraag of dit de gewenste uitkomst oplevert. Vaak komt er na een staking wel een verbetering van de arbeidsvoorwaarden, maar een oplossing met betrekking tot het streekvervoer lijkt vooralsnog ver weg.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten