uwv breda dscf0504

Overheidsinstanties falen keer op keer: UWV beoordeling arbeidsongeschiktheid zwaar onder de maat

Binnenlandjun 21, 9:00
Het is werkelijk een schande wat er gebeurt bij de overheidsinstanties in dit land. De kwaliteit van de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen door het UWV is zwaar onder de maat. Dit blijkt uit een intern onderzoek van de uitkeringsinstantie, dat het AD in handen heeft gekregen. Het is een onthutsende bevestiging van wat velen al vermoedden: het UWV faalt op alle fronten.
Uit het onderzoek, waarin 293 dossiers uit 2023 werden gecontroleerd, blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen de onderzoeken onzorgvuldig zijn uitgevoerd. Medische gegevens worden niet geraadpleegd of zijn onvolledig, en conclusies over inzetbaarheid zijn vaak onjuist. Dit is simpelweg onacceptabel. Hoe kan het dat een instantie die verantwoordelijk is voor de levens van duizenden mensen zo nalatig is?
Een van de belangrijkste onderdelen die werd getoetst, is de urenbeperking, die bepaalt hoeveel mensen nog kunnen werken. De resultaten zijn schokkend: in meer dan de helft van de gevallen is dit niet goed gegaan. Het is onduidelijk of de verzekeringsarts goed onderzoek heeft gedaan en medische gegevens volledig heeft opgevraagd. Cliënten die te maken krijgen met de WIA (wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) krijgen hierdoor beoordelingen die alle perken te buiten gaan.
Volgens het onderzoek worden de meeste fouten gemaakt bij telefonische spreekuren en bij mensen met psychische stoornissen. In bijna acht op de tien gevallen is het eindoordeel bij telefonische beoordelingen niet geloofwaardig. Dit is een schandvlek op de reputatie van het UWV en een klap in het gezicht van de mensen die afhankelijk zijn van deze instantie.
Volgens het UWV kan het gaan om procedurefouten die niet tot een verkeerde beoordeling leiden. Maar Chantal Gielen, directeur arbeid en gezondheid bij het UWV, kan niet zeggen in hoeveel gevallen het wel het geval is geweest. Dat heeft het UWV niet onderzocht. Dit is een ernstige tekortkoming. Hoe kun je verbetering beloven als je niet eens weet hoe vaak het misgaat? Meten is immers weten.
(Artikel gaat verder onder deze GRATIS aanbieding) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De overheid moet verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat overheidsinstanties zoals het UWV hun taken naar behoren uitvoeren. Het kan niet zo zijn dat de levens en inkomens van mensen afhankelijk zijn van een instantie die keer op keer faalt. Het is hoog tijd voor verandering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten