426700947 a36005c4b3 b

Peiling: Leraren massaal tegen kabinetsplan om vakanties aan te passen voor corona

Binnenlandapr 19 2022, 16:00
Driekwart van de leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet helemaal niets in het krankzinnige voorstel van het kabinet om de zomervakantie in te korten en de kerstvakantie te verlengen, indien de coronasituatie daar aanleiding toe zou geven. AOb-voorzitter Tamar van Gelder. "Zorg liever voor kleinere klassen en voor goede ventilatie in de klas."
Het kabinet had ruim anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis beloofd met een langetermijnstrategie voor het coronavirus te komen. In de tussentijd hebben ze zichzelf in de voet geschoten en doen ze er alles aan om eventuele maatregelen zo ineffectief en (voor de overheid) zo goedkoop mogelijk te maken.
Mocht het coronavirus na de zomer echt weer de kop opsteken en een gevaar vormen voor mensen, dan zal het kabinet we weer veel te laat reageren. Scholen, die tijdens de crisis coronahaarden bleken, kunnen dan niet op stel en sprong worden gesloten. Dat zou op zich niet zo erg zijn als de ventilatie dan op orde was, maar dat is natuurlijk ook niet het geval, want duur.
Wat kan het kabinet dan nog doen om toch aan die belofte van een langetermijnstrategie te voldoen? Een beetje morrelen aan de schoolvakanties. Een paar weekjes langer kerstvakantie en een paar weekjes korter zomervakantie en iedereen is weer blij, zo dachten ze. Nou, niet dus!
Driekwart van de AOb-leden is tegen dit plan en op social media is volgens de bond zelfs 85 procent (niet-leden) tegen, meldt de NOS. Wat dan wel weer jammer is, is dat AOb-voorzitter Tamar van Gelder pleit voor vroege vaccinatie van de leraren, mocht het virus in de winter weer de kop opsteken. Dat gaat ook geen zoden aan de dijk zetten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wat wél zou kunnen helpen in zo'n geval is voor het kabinet om ruim op tijd aan te kondigen dat de scholen dicht zullen gaan, in plaats van dat op stel en sprong te doen zodra de cijfers toch nét iets minder gunstig uitvallen dan geanticipeerd. Maar goed, daar is het kabinet nog nooit goed in geweest, dus reken in dat geval maar weer op drama.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten