shutterstock 1075946099

Politiecommissaris 'bestrijding racisme en discriminatie': 'politieagenten moeten kruisjes of hoofddoekjes kunnen dragen'

Binnenlandnov 01 2022, 19:35
De landelijk coördinator voor de bestrijding van racisme en discriminatie van de politie, commissaris Johan van Renswoude, wil dat agenten niet langer gedwongen worden 'religieus neutraal' te zijn. Als ze een hoofddoek op willen of een kettinkje met kruis moet dat kunnen. "Het past beter bij deze tijd," zegt hij.
De reden? Volgens hem is dat "diversiteit." Agenten mogen er anders uitzien. "Daarmee communiceer je als politieorganisatie pas echt goed dat je van en voor iedereen bent," aldus Van Renswoude. 
Volgens hem is de oude religieuze neutraliteit - of uniformiteit - tegenwoordig contraproductief. "In de huidige superdiverse en sterk polariserende samenleving is deze uniformiteit in de ogen van veel groepen niet neutraal en een exponent van overheidsgezag dat veel minder wordt geaccepteerd," aldus meneertje koekepeertje.
Het goede nieuws? Voorlopig wil Dilan Yesilgöz van Justitie daar nog niet aan. "Zolang ik minister ben, zijn uniforms neutraal en draagt niemand een hoofddoek bij de politie," zegt ze. En dus ook geen christelijk kruisje of een joods keppeltje.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Natuurlijk is het slechte nieuws voor voorstanders van een seculier systeem dat Yesilgöz nul principes heeft. Als D66 eist dat dan verandert ze ongetwijfeld van 'mening.' Want jongens toch, ze moet wel in haar 'machtspositie' blijven. Ze mag zich inderdaad 'minister' noemen, en dat is mevrouw de VVD'er héél veel waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten